W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia

Zadania Sekcji

Kontrola przepisów prawa żywnościowego, w tym:

  • warunki produkcji żywności;

  • warunki transportu, przechowywania i sprzedaży żywności;

  • warunki zbiorczego: kontrola jakościowa i ilościowa posiłków;

  • jakość żywności – poprzez pobieranie badań w kierunku:

preparaty mikrobiologiczne,

metody fizyko-chemiczne,

oceny organoleptycznej;

  • warunki wykorzystania materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, w tym pobieraniu użytkowym,

  • w zakresie znakowania/reklamy/prezentacji żywności, w tym nieopakowanej, suplementów diety, żywności wzbogacanej, żywności dla grupy, żywności zawierającej alergeny, „bezglutenowej”,

  • ocena prawidłowości procedury GHP, GMP, HACCP i ich realizacja.

Kontrola udostępniona przez żywność oraz materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością kontrolowaną przez granicę.

Kontrola/prowadzenie czynności wyjaśnionych w przypadku otrzymania:

  • wyzwalania Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);

  • operacja sprzedaży;

  • zgłoszenie miejsca choroby przenoszone drogą pokarmową.

Rozpatrywanie transmisji o zatwierdzenie wpisu / o wpisu / o dokonanie zmian w rejestrze / o wykreślenie z rejestru podlegającego kontroli kontrolowanej przez państwową inspekcję sanitarną

 

{"register":{"columns":[]}}