Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia
Zadania Sekcji
Kontrola przepisów prawa żywnościowego, w tym:
-
warunki produkcji żywności;
-
warunki transportu, przechowywania i sprzedaży żywności;
-
warunki zbiorczego: kontrola jakościowa i ilościowa posiłków;
-
jakość żywności – poprzez pobieranie badań w kierunku:
preparaty mikrobiologiczne,
metody fizyko-chemiczne,
oceny organoleptycznej;
-
warunki wykorzystania materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, w tym pobieraniu użytkowym,
-
w zakresie znakowania/reklamy/prezentacji żywności, w tym nieopakowanej, suplementów diety, żywności wzbogacanej, żywności dla grupy, żywności zawierającej alergeny, „bezglutenowej”,
-
ocena prawidłowości procedury GHP, GMP, HACCP i ich realizacja.
Kontrola udostępniona przez żywność oraz materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością kontrolowaną przez granicę.
Kontrola/prowadzenie czynności wyjaśnionych w przypadku otrzymania:
-
wyzwalania Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);
-
operacja sprzedaży;
-
zgłoszenie miejsca choroby przenoszone drogą pokarmową.
Rozpatrywanie transmisji o zatwierdzenie wpisu / o wpisu / o dokonanie zmian w rejestrze / o wykreślenie z rejestru podlegającego kontroli kontrolowanej przez państwową inspekcję sanitarną