W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rejestracja zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii

03.01.2023

formularz komputer

Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności – FSSAI) postanowił [1], że od 1 lutego 2023 r. Wybrani producenci żywności eksportowanej do innych krajów musieli zarejestrować się w FSSAI.

Rejestracji będą podlegać producentom artykułów spożywczych z kategorii jak:

  1. mleko i produkty mleczne,
  2. mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),
  3. jajka w proszku (proszek jajeczny),
  4. owoc dla dziecka,
  5. nutraceutyki (prawdopodobnie suplement diety, pokarm do celów specjalnych).

Producenci żywności eksportowanej do Indii będą rejestrowani przez odpowiedni formularz. Rejestracji zainstalowanej organów administracji kraju eksportującego, tzn:

  • w przypadku kategorii 1, 2 i 3 organów Inspekcji Weterynaryjnej
  • w przypadku kategorii 4 i 5 organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Obecnie prowadzone są działania na celu technicznym i przygotowanie do nowych działań.

Podmioty zainteresowane rejestracją (produkujące żywność klasyfikowaną w wymienionych grupach i eksportowanych do Indii) proszone są o wsparcie dla służb, które obsługują bezpieczeństwo żywności (IW lub PIS), obsługują powiatowy.

Podstawa prawna

[1] Zarządzenie z dn. 10 października 2022 r. dopuszczalne przez indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności – FSSAI) w sprawie wystąpienia dot. rejestracji standardowego dodatku diety eksportowanej do Indii

{"register":{"columns":[]}}