W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne grzybobranie

08.09.2025

na zdjęciu przedstawiono grzyby jadalne i trujące, a także odpowiedni koszyk do zbierania grzybów jadalnych

NIEODPOWIEDNIE ROZPOZNANIE GRZYBÓW MOŻE PROWADZIĆ DO POWAŻNYCH ZATRUĆ, A NAWET DO ZAGROŻENIA ŻYCIA.

Zasady bezpiecznego grzybobrania:

  1. Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których masz pewnośc, że są jadalne.
  2. Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby - zbieranie owocników bez wykształconych cech danego gatunku, to duże ryzyko popełnienia błędu.
  3. Jesteś początkującym grzybiarzem? Zbieraj tylko grzyby rurkowe - w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących.
  4. Nie sugeruj się gorzkim smakiem - istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak.
  5. Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, przy zakładach produkcyjnych lub przy drogach z dużym natężeniem ruchu - grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  6. Nie niszcz grzybów trujących - wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  7. Jeśli masz wątpliwości czy grzyb jest trujący czy jadalny - nie ryzykuj!

 

Rodzaje hymenoforu (hymenofor – część owocnika, na której osadzona jest warstwa zarodnikotwórcza):

  • rurkowaty, np. borowik szlachetny
  • blaszkowaty, np. czubajka kania
  • pofałdowany, np. pieprznik jadalny
  • kolczasty, np. kolczak obłączasty

 

Jaki koszyk na grzyby? Najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu.

 

Grzyboznawca czy klasyfikator grzybów?

Grzyboznawca – posiada uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych.

Klasyfikator grzybów – posiada uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.

 

Pierwsza pomoc w przypadku zatrucia grzybami

Typowe objawy zatrucia przypominają infekcję przewodu pokarmowego. Pojawiają się nudności, wymioty, bóle brzucha i gorączka. W przypadku grzybów trujących może dojść nawet do uszkodzenia wątroby. Intensywność objawów zależy od rodzaju toksyn, ilości spożycia grzybów i indywidualnych predyspozycji organizmu.

W przypadku pojawienia się objawów należy natychmiast skontaktować się z lekarzem lub zadzwonić pod numer alarmowy. Można sprowokować wymioty (a część z nich można zabezpieczyć w celu zbadania). Nie podawaj mleka ani alkoholu, gdyż przyspieszają wchłanianie toksyn.

{"register":{"columns":[]}}