WYBIERAJ BEZPIECZNĄ ŻYWNOŚĆ - HIGIENA ŻYWNOŚCI
15.09.2025
WYBIERAJ BEZPIECZNĄ ŻYWNOŚĆ – HIGIENA ŻYWNOŚCI
- UTRZYMUJ CZYSTOŚĆ
- myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczaj jej przygotowania;
- myj ręce po wyjściu z toalety;
- myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności;
- chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
- ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ
- oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności;
- do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia;
- magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.
- Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny;
- wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C);
- utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem;
- nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce;
- nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej.
- GOTUJ DOKŁADNIE
- gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza;
- żywność taką jak, np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C;
- odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70°C.
- UŻYWAJ BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI
- do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność;
- wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko;
- myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo;
- nie jedz żywności, która utraciła już termin przydatności do spożycia.
"Istnieje wiele praktycznych kroków, które możemy podjąć w domu, aby właściwie przechowywać i przygotowywać żywność. Poznając kilka podstawowych zasad i stosując je w kuchni, możemy chronić siebie i naszych bliskich przed chorobami przenoszonymi przez żywność". – wyjaśnia Pietro Stella, naukowiec weterynarii z EFSA