W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

WYBIERAJ BEZPIECZNĄ ŻYWNOŚĆ - HIGIENA ŻYWNOŚCI

15.09.2025

na zdjęciu przedstawione są ręce w rękawiczkach pod kranem, filet na patelni, miska warzyw z termometrem, pokazane jest również oddzielona żywność surowa od ugotowanej oraz warzywa i owoce przedstawione są jako zdrowa żywność (marchewka, jabłko, sałata, brokuł, pomidory)

WYBIERAJ BEZPIECZNĄ ŻYWNOŚĆ – HIGIENA ŻYWNOŚCI

  1. UTRZYMUJ CZYSTOŚĆ
  • myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczaj jej przygotowania;
  • myj ręce po wyjściu z toalety;
  • myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności;
  • chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

 

  1. ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ
  • oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności;
  • do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia;
  • magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.

 

  1. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny;
  • wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C);
  • utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem;
  • nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce;
  • nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej.

 

  1. GOTUJ DOKŁADNIE
  • gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza;
  • żywność taką jak, np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C;
  • odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70°C.

 

  1. UŻYWAJ BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI
  • do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność;
  • wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko;
  • myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo;
  • nie jedz żywności, która utraciła już termin przydatności do spożycia.

"Istnieje wiele praktycznych kroków, które możemy podjąć w domu, aby właściwie przechowywać i przygotowywać żywność. Poznając kilka podstawowych zasad i stosując je w kuchni, możemy chronić siebie i naszych bliskich przed chorobami przenoszonymi przez żywność". – wyjaśnia Pietro Stella, naukowiec weterynarii z EFSA

{"register":{"columns":[]}}