Najnowsze informacje Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat pryszczycy
7 maja MRiRW wydało kolejny komunikat
Zespół Zarządzania Kryzysowego MRiRW, m. in. koordynujący działania zabezpieczające przed transmisją wirusa pryszczycy potwierdził, że w Polsce nie ma pryszczycy i nie ma podejrzeń ewentualnej transmisji wirusa na terytorium RP. Bez nowych zakażeń pozostają także Słowacja i Węgry.
Mimo to polskie służby nadal utrzymują 24 godzinne kontrole na przejściach granicznych.
Pryszczyca - co to za choroba?
Pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD) jest zakaźną i zaraźliwą chorobą zwierząt parzystokopytnych. Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy.
Wskutek pryszczycy powstają pęcherzyki i pęcherze na błonie śluzowej w jamie gębowej, na wargach, języku, w okolicy otworów nosowych oraz na wymieniu, strzykach, w szparze międzyracicowej i na koronkach racic. Po pęknięciu powodują nadżerki. U zakażonych zwierząt możesz zaobserwować także: gorączkę, apatię, kulawizny jednocześnie na wiele kończyn, sztywny chód i niechęć do poruszania się. Występuje też obfite ślinienie, otwieranie jamy ustnej z charakterystycznym mlaskaniem, utrudnione przeżuwanie i utrata łaknienia - w szczególności u bydła, a także spadek produkcji mleka. U młodych osobników choroba ta może prowadzić do szybkiej śmierci bez oznak choroby, u dorosłych – śmiertelność jest niewielka.
Czy pryszczyca jest groźna dla ludzi?
Ludzie są wrażliwi na zakażenie, jednakże pryszczyca u ludzi nie jest śmiertelna i zwykle przebiega łagodnie.
Ludzie zarażają się w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorym zwierzęciem, jak również spożywając mięso, mleko i niepasteryzowane przetwory mleczne pochodzące od zakażonego zwierzęcia.
Tutaj znajdują się informacje o aktualnej sytuacji zootycznej dotyczącej pryszczycy
Materiały
Pryszczyca_plakatplakat_PRYSZCZYCA_A3.pdf 1.58MB Pryszczyca_ulotka
Zał_1_Ulotka_pryszczyca_10042025.pdf 0.80MB Pryszczyca_ulotka 2
Zał_2_ulotka_pryszczyca_(FMD).pdf 0.44MB Pryszczyca GIW_ulotka 3
Zał_3_GIW_ulotka_FMD.pdf 0.17MB