W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania

Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy, w szczególności:

1) nadzór nad higieną produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego;

2) prowadzenie postępowania i dokumentacji w sprawach rejestracji, zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które:

a) produkują i wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego lub tylko ją wprowadzają,

b) wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej zgodnie z  ustawą  o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (t. j. Dz. U. z 2020 r. poz. 2021).

oraz - przygotowywanie w tych sprawach projektów decyzji administracyjnych i  prowadzenie rejestru zakładów;

3) nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji, obrotu przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;

4) prowadzenie działań i dokumentacji związanej  z  systemem RASFF ( System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) oraz systemem RAPEX (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Nieżywnościowych);

5)    podejmowanie działań dotyczących wprowadzanych po raz pierwszy na rynek krajowy suplementów diety, środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz nadzoru nad żywnością modyfikowaną genetycznie (GMO), z uwzględnieniem zaleceń Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Warszawie i Głównego Inspektora Sanitarnego w tym zakresie;

6)    współudział w dochodzeniach i likwidacji przyczyn ognisk zatruć i zakażeń pokarmowych;

7)    ocena prawidłowości sposobu żywienia wybranych grup ludności i rozwijanie działań zmierzających do racjonalizacji żywienia;

8)    realizacja zadań wynikających z porozumień z Inspekcją Weterynaryjną, Państwową Inspekcją Farmaceutyczną, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Państwową Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych;

9)    współpraca z jednostkami zajmującymi się ochroną zdrowia, inspekcjami,  odpowiednimi komórkami  organizacyjnymi  Wojewódzkiej   Stacji  Sanitarno- Epidemiologicznej w Warszawie oraz innymi komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji, organami samorządu terytorialnego w zakresie określonym przez ustawę   o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;

10)  analiza zagrożeń zdrowotnych w oparciu o uzyskane materiały z działalności kontrolnej, badania laboratoryjne oraz podejmowanie stosownych działań prozdrowotnych;

11)  pobieranie  próbek żywności, kosmetyków oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywością   zgodnie z  rocznym planem  pobierania próbek w ramach urzędowej kontroli i monitoringu;

12) sporządzanie analiz i opracowań dotyczących warunków sanitarnych  i higienicznych produkcji, obrotu i jakości zdrowotnej żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;

13) rozpatrywanie wniosków i interwencji konsumentów;

14) prowadzenie  działalności w zakresie promocji zdrowia.

{"register":{"columns":[]}}