Powrót

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia  do zadań której należy w szczególności:

- nadzór nad zgodnością funkcjonowania obiektów żywnościowo-żywieniowych z przepisami prawa żywnościowego,

- realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad  warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością,

- ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo-żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz wdrożenia systemu HACCP,

- pobieranie do badań laboratoryjnych próbek żywności oraz materiałów  i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu, interpretacja wyników,

- nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi,

- ocena znakowania suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi,

- kontrola żywności GMO,

- powiadamianie o niebezpiecznej żywności w ramach sieci Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,

- urzędowa kontrola materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,

- nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych, dokonywanie oceny sposobu żywienia,

- nadzór nad warunkami żywienia pacjentów w szpitalach, dokonywanie ocen sposobu żywienia,

- nadzór nad sezonowymi zakładami żywności i żywienia ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych przy trasach turystycznych,

- wzmożenie nadzoru nad obiektami żywieniowymi podczas trwania wypoczynku zimowego i letniego dzieci i młodzieży,

- nadzór nad importem docelowym żywności, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów   i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,

- nadzór nad producentami produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego,

- nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych,

- prowadzenie stosownych działań w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych oraz zatruć grzybami,

- zatwierdzanie i rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS, wprowadzanie danych do elektronicznego rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli PIS,

- udział z nadzorem zapobiegawczym w odbiorach zakładów żywnościowo - żywieniowych, produkujących żywność oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze, materiały do kontaktu z żywnością,

- podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów
dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych,

- współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi  w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności.

- przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo - żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej,

- sporządzanie sprawozdań oraz opracowywanie raportów, meldunków i informacji zgodnie z wytycznymi GIS.

{"register":{"columns":[]}}