Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
Sekcja Higieny Żywności i Żywienia do zadań której należy w szczególności:
- nadzór nad zgodnością funkcjonowania obiektów żywnościowo-żywieniowych z przepisami prawa żywnościowego,
- realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością,
- ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo-żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz wdrożenia systemu HACCP,
- pobieranie do badań laboratoryjnych próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu, interpretacja wyników,
- nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi,
- ocena znakowania suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi,
- kontrola żywności GMO,
- powiadamianie o niebezpiecznej żywności w ramach sieci Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,
- urzędowa kontrola materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych, dokonywanie oceny sposobu żywienia,
- nadzór nad warunkami żywienia pacjentów w szpitalach, dokonywanie ocen sposobu żywienia,
- nadzór nad sezonowymi zakładami żywności i żywienia ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych przy trasach turystycznych,
- wzmożenie nadzoru nad obiektami żywieniowymi podczas trwania wypoczynku zimowego i letniego dzieci i młodzieży,
- nadzór nad importem docelowym żywności, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- nadzór nad producentami produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego,
- nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych,
- prowadzenie stosownych działań w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych oraz zatruć grzybami,
- zatwierdzanie i rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS, wprowadzanie danych do elektronicznego rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli PIS,
- udział z nadzorem zapobiegawczym w odbiorach zakładów żywnościowo - żywieniowych, produkujących żywność oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze, materiały do kontaktu z żywnością,
- podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów
dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych,
- współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności.
- przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo - żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej,
- sporządzanie sprawozdań oraz opracowywanie raportów, meldunków i informacji zgodnie z wytycznymi GIS.