W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności i żywienia

Zadania:

Z upoważnienia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego pracownicy Sekcji :

  1. Nadzorują działalność:
    • zakładów produkcji żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością,
    • zakładów obrotu żywnością, materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością,
    • zakładów żywienia zbiorowego otwartego (restauracje, bary, puby, zakłady małej gastronomii),
    • zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego (stołówki i bufety pracownicze, bloki żywienia w szpitalach, domach opieki społecznej, przedszkolach, szkołach, żłobkach, zakładach usług cateringowych itd.),
    • zakładów świadczących usługi w zakresie transportu żywności,
    • producentów produkcji pierwotnej, żywności gotowej do spożycia RTE

 

  1. Wydają zalecenia i decyzje administracyjne dotyczące poprawy stanu sanitarno-porządkowego w nadzorowanych zakładach.
  2. Zatwierdzają nowe zakłady produkcji i obrotu żywnością.

 Współpraca z:

  • WIS, PIH
  • Straż Miejska, Policja
  • jednostkami samorządowymi, podmiotami, fundacjami, etc. 
  • komórkami organizacyjnymi PIS;
{"register":{"columns":[]}}