W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dyżury Klasyfikatora Grzybów w PSSE Kołobrzeg

27.08.2025

Dyżur-grafika

Choć szczyt grzybobrania to wrzesień, październik, to już teraz widać, że sezon grzybowy rozpędza się coraz bardziej. Grzybiarze mający wątpliwości, czy zebrane grzyby są jadalne, mogą skorzystać z bezpłatnej porady dla indywidualnych zbieraczy grzybów w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kołobrzegu.

Dyżury  klasyfikatora grzybów:

- PSSE przy ul. Waryńskiego 8 w Kołobrzegu - pokój nr 3 i nr 4

- od poniedziałku do piątku

-w godzinach 8:00-9:00

Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.

Należy jednak pamiętać:

* do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża

* grzyby do oceny dostarczamy w przewiewnych pojemnikach (kosze, łubianki);

* do oceny nie przynosimy grzybów starych i przejrzałych, nasączonych wodą oczyszczonych, pokrojonych, zapleśniałych, ugotowanych, zamrożonych, usmażonych, umytych czy zamarynowanych.

Klasyfikator ocenia grzyby w postaci całych, dobrze wykształconych owocników (zbyt młode mogą nie mieć wykształconych wszystkich cech charakterystycznych dla danego gatunku). Ocena dokonywana jest na podstawie cech zewnętrznych.

 

{"register":{"columns":[]}}