W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

05.06.2025

1

7 czerwca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności.

Dzień ten ma na celu zwiększenie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego, a także promowanie właściwych zachowań w tym obszarze.

W roku 2025 hasło przewodnie obchodów to "Bezpieczna żywność teraz dla zdrowego jutra", czyli zwrócenie uwagi na znaczenie bezpieczeństwa żywności w zapewnieniu zdrowia i ogólnego dobrostanu człowieka. Realizacja tych założeń wymaga spełnienia konkretnych warunków.  Jednym z nich jest przekształcenia systemów żywnościowych w taki sposób, aby zapewniały lepsze zdrowie w sposób zrównoważony, w celu zapobiegania większości chorób przenoszonych drogą pokarmową. Zrównoważona produkcja to szerokie i wielowątkowe zagadnienie, które angażuje osoby i podmioty odpowiedzialne za projektowanie polityki w zakresie systemów żywnościowych, które mają na celu poprawę zdrowia i dobrobytu ludzi poprzez zapewnienie bezpiecznej żywności dla wszystkich.

Obecnie żywność jest przetwarzana w ogromnych ilościach i przesyłana na duże odległości. Wszechstronna współpraca i zaangażowanie wszystkich podmiotów w łańcuchu dostaw żywności, a także właściwe zarządzanie i legislacja, są niezbędne dla zapewnienia jej bezpieczeństwa, a co za tym idzie zdrowia konsumentów.

{"register":{"columns":[]}}