#Safe2EatEU-Higiena żywności
27.10.2025
Higiena żywności to wszystkie czynności i warunki niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych na każdym etapie ich przetwarzania, przechowywania i dystrybucji.
Kluczowe zasady higieny żywności:
Utrzymanie czystości
Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
Myj ręce po wyjściu z toalety
Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami
Oddzielanie żywności surowej od ugotowanej
Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną
Dokładne gotowanie
Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe
Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny
Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
Używanie bezpiecznej wody i żywności
Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia
Więcej informacji:
https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/proper-food-handling