W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

#Safe2EatEU-Higiena żywności

27.10.2025

1.

Higiena żywności to wszystkie czynności i warunki niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych na każdym etapie ich przetwarzania, przechowywania i dystrybucji.

Kluczowe zasady higieny żywności:

Utrzymanie czystości

Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania

Myj ręce po wyjściu z toalety

Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności

Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

Oddzielanie żywności surowej od ugotowanej

Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności

Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia

Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

Dokładne gotowanie

Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza

Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe

Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.

Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny

Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)

Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem

Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce

Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)

Używanie bezpiecznej wody i żywności

Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna

Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność

Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko

Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo

Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia

 

Więcej informacji:

https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/proper-food-handling  

 

{"register":{"columns":[]}}