Pięć kroków do bezpiecznej żywności
Kiedy robimy zakupy, chcemy mieć pewność, że kupujemy bezpieczną żywność. Co to oznacza?
Bezpieczna żywność to taka, która nie spowoduje szkody ani zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Aby zapewnić nam dostęp do takiej żywności, podmioty działające na rynku spożywczym (np. rolnik, przedsiębiorca, sklepikarz) muszą zapewnić odpowiednie warunki na wszystkich etapach jej produkcji i obrotu nią.
Pięć kroków do bezpiecznej żywności:
1. Utrzymuj czystość.
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
3. Gotuj dokładnie.
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze.
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności.
Materiały
Pięć_kroków_do_bezpiecznej_żywnościPięć_kroków_do_bezpiecznej_żywności.pdf 0.12MB bezpieczna_żywność_w_5_krokach
bezpieczna_żywność_w_5_krokach.pdf 0.31MB Higiena_podczas_przygotowywania_posiłków
Higiena_podczas_przygotowywania_posiłków.pdf 1.06MB Jak_skutecznie_myć_ręce
Jak_skutecznie_myć_ręce.jpg 0.68MB