W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja dla producentów produkcji pierwotnej i punktów skupu owoców i warzyw

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łęcznej informuje, że zgodnie z art. 63 ust. 2 pkt 1 i 12 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 z późn. zm.) podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną, działalność w zakresie dostaw bezpośrednich oraz Rolniczy Handel Detaliczny podlegają obowiązkowi rejestracji, zaś zgodnie z art. 63 ust. 1 w/w ustawy podmioty prowadzące obrót żywnością pochodzenia nie zwierzęcego (np. skupy owoców lub warzyw) podlegają obowiązkowi zatwierdzania przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łęcznej na podstawie złożonego przez podmiot wniosku.

w

Wnioski można pobrać w siedzibie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łęcznej ul. Krasnystawska 52, 21-010 Łęczna lub ze strony internetowej https://www.gov.pl/web/psse-leczna/sekcja-higieny-zywnosci-zywienia-i-produktow-kosmetycznych

W celu rejestracji należy przesłać uzupełniony wniosek drogą elektroniczną na adres psse.leczna@sanepid.gov.pl, pocztą tradycyjną do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łęcznej ul. Krasnystawska 52, 21-010 Łęczna lub złożyć osobiście w siedzibie PSSE w Łęcznej.

Wniosek powinien uwzględniać: rodzaj i powierzchnię gospodarstwa, w tym powierzchnie i rodzaj poszczególnych upraw oraz numer telefonu.

Objaśnienia:

Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy złożyć w przypadku:

  • uprawy oraz sprzedaży płodów rolnych do Punktów Skupu lub Zakładu Przetwórczego,
  • Dostaw bezpośrednich (np. sprzedaż na targowiskach lub sklepach),
  • Rolniczego Handlu Detalicznego.

Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy złożyć w przypadku:

  • prowadzenia działalności w zakresie skupu owoców, warzyw lub zbóż

Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy złożyć w przypadku

  • przekazanie gospodarstwa rolnego na osobę bliską, 
  • rozserzenia działalności (np.  w 2020 r. zarejestrowano uprawę malin i ogórków, w roku 2021 r. planowane jest założenie plantacji pomidorów),

Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy złożyć w przypadku

  • rezygnacji z sprzedaży płodów rolnych do Punktów Skupu lub Zakładu Przetwórczego,
  • rezygnacji z dostaw bezpośrednich (np. sprzedaż na targowiskach lub sklepach),
  • rezygnacji Rolniczego Handlu Detalicznego,
  • rezygnacji z prowadzenia działalności w zakresie skupu owoców, warzyw lub zbóż

 

WYMAGANIA HIGIENICZE

W trakcie uprawy, zbioru, magazynowania i transportu owoce i warzywa narażone są na pojawiające się zagrożenia, które musi brać pod uwagę i im zapobiegać każdy, kto produkuje, skupuje lub przetwarza te produkty. Szczególnie niebezpieczne są zagrożenia mikrobiologiczne (takie jak patogenne bakterie i wirusy), gdyż owoce i warzywa często spożywane są na surowo, bez obróbki cieplnej odpowiedniej do wyeliminowania zagrożenia. Spożycie produktów zakażonych patogennymi mikroorganizmami może prowadzić  do zatruć pokarmowych, a także poważnych komplikacji zdrowotnych.

Więcej informacji dotyczących warunków higienicznych i sanitarnych  uprawy, zbioru, magazynowania oraz transportu znajdą Państwo w ulotkach oraz "Zawiadomieniu Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny" dostępnych poniżej.

 

 

Materiały

Zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny
Zawiadomienie​_Komisji​_​_w​_​_sprawie​_wytycznych​_dotyczących​_ograniczania​_ryzyka​_mikrobiologicznego​_w​_odniesieniu​_do​_świeżych​_owoców​_i​_warzyw​_na​_etapie​_produkcji​_podstawowej​_poprzez​_przestrzeganie​_zasad​_higieny.pdf 6.64MB

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}