Informacja dla producentów produkcji pierwotnej i punktów skupu owoców i warzyw
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łęcznej informuje, że zgodnie z art. 63 ust. 2 pkt 1 i 12 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 z późn. zm.) podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną, działalność w zakresie dostaw bezpośrednich oraz Rolniczy Handel Detaliczny podlegają obowiązkowi rejestracji, zaś zgodnie z art. 63 ust. 1 w/w ustawy podmioty prowadzące obrót żywnością pochodzenia nie zwierzęcego (np. skupy owoców lub warzyw) podlegają obowiązkowi zatwierdzania przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łęcznej na podstawie złożonego przez podmiot wniosku.
Wnioski można pobrać w siedzibie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łęcznej ul. Krasnystawska 52, 21-010 Łęczna lub ze strony internetowej https://www.gov.pl/web/psse-leczna/sekcja-higieny-zywnosci-zywienia-i-produktow-kosmetycznych
W celu rejestracji należy przesłać uzupełniony wniosek drogą elektroniczną na adres psse.leczna@sanepid.gov.pl, pocztą tradycyjną do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łęcznej ul. Krasnystawska 52, 21-010 Łęczna lub złożyć osobiście w siedzibie PSSE w Łęcznej.
Wniosek powinien uwzględniać: rodzaj i powierzchnię gospodarstwa, w tym powierzchnie i rodzaj poszczególnych upraw oraz numer telefonu.
Objaśnienia:
Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy złożyć w przypadku:
- uprawy oraz sprzedaży płodów rolnych do Punktów Skupu lub Zakładu Przetwórczego,
- Dostaw bezpośrednich (np. sprzedaż na targowiskach lub sklepach),
- Rolniczego Handlu Detalicznego.
Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy złożyć w przypadku:
- prowadzenia działalności w zakresie skupu owoców, warzyw lub zbóż
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy złożyć w przypadku
- przekazanie gospodarstwa rolnego na osobę bliską,
- rozserzenia działalności (np. w 2020 r. zarejestrowano uprawę malin i ogórków, w roku 2021 r. planowane jest założenie plantacji pomidorów),
Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy złożyć w przypadku
- rezygnacji z sprzedaży płodów rolnych do Punktów Skupu lub Zakładu Przetwórczego,
- rezygnacji z dostaw bezpośrednich (np. sprzedaż na targowiskach lub sklepach),
- rezygnacji Rolniczego Handlu Detalicznego,
- rezygnacji z prowadzenia działalności w zakresie skupu owoców, warzyw lub zbóż
WYMAGANIA HIGIENICZE
W trakcie uprawy, zbioru, magazynowania i transportu owoce i warzywa narażone są na pojawiające się zagrożenia, które musi brać pod uwagę i im zapobiegać każdy, kto produkuje, skupuje lub przetwarza te produkty. Szczególnie niebezpieczne są zagrożenia mikrobiologiczne (takie jak patogenne bakterie i wirusy), gdyż owoce i warzywa często spożywane są na surowo, bez obróbki cieplnej odpowiedniej do wyeliminowania zagrożenia. Spożycie produktów zakażonych patogennymi mikroorganizmami może prowadzić do zatruć pokarmowych, a także poważnych komplikacji zdrowotnych.
Więcej informacji dotyczących warunków higienicznych i sanitarnych uprawy, zbioru, magazynowania oraz transportu znajdą Państwo w ulotkach oraz "Zawiadomieniu Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny" dostępnych poniżej.
Materiały
Zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higienyZawiadomienie_Komisji__w__sprawie_wytycznych_dotyczących_ograniczania_ryzyka_mikrobiologicznego_w_odniesieniu_do_świeżych_owoców_i_warzyw_na_etapie_produkcji_podstawowej_poprzez_przestrzeganie_zasad_higieny.pdf 6.64MB