Informacje dla producentów pierwotnych
W związku z trwającym sezonem zbiorów płodów rolnych Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łęcznej przypomina, iż w trakcie uprawy zbioru, magazynowania i transportu owoce i warzywa narażone są na pojawiają zagrożenia, które musi brać pod uwagę i im zapobiegać, każdy kto produkuje, skupuje lub przetwarza te produkty. Szczególnie niebezpieczne są zagrożenia mikrobiologiczne (takie jak patogenne bakterie i wirusy), gdyż owoce i warzywa często spożywane są na surowo bez obróbki cieplnej odpowiedniej do wyeliminowania zagrożenia.
Rejestracja zakładów prowadzących produkcję pierwotną, sprzedaż bezpośrednią lub rolniczy handel detaliczny
Zgodnie z art. 63 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448) podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji pierwotnej obowiązany jest złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.
Organem właściwym w sprawach rejestracji jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny na terenie którego położone jest gospodarstwo rolne/prowadzona uprawa.
Zatwierdzenie zakładów prowadzących punkty skupu
Zgodnie z art. 61 ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zm.) podmiot prowadzący działalność w zakresie skupu płodów rolnych obowiązany jest złożyć wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów.
Organem właściwym w sprawach rejestracji jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny na terenie którego prowadzony jest punkt skupu
Wzory wniosków stanowią załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. 2007 r. nr 106, poz. 730).
Materiały
Zawiadomienie komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznegozawiadomienie_komisji_w_sprawie_wytycznych_dotyczących_ograniczania_ryzyka_mikrobiologicznego-1.pdf 6.64MB Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy owoców i warzyw: promocja zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka skażenia mikrobiologicznego
5_kroków_-_poradnik.pdf 6.48MB