Podsumowanie działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej podczas ferii zimowych dla dzieci i młodzieży
24.02.2025
Ferie zimowe dobiegły końca, czas więc na krótkie podsumowanie. W naszym powiecie, w bazie elektronicznej MEN, zgłoszono 11 turnusów wypoczynku zimowego dla dzieci i młodzieży, na których wypoczywało łącznie 327 uczniów.
Pracownicy Inspekcji Sanitarnej przeprowadzili 14 kontroli obiektów wypoczynku. Podczas kontroli sanitarnych sprawdzano, czy zgodnie z obowiązującymi przepisami, zapewniono odpowiednie warunki zdrowotne i higieniczno-sanitarne w miejscu wypoczynku. W zakresie Higieny Dzieci i Młodzieży zwracano szczególną uwagę na: wyposażenie placówek wypoczynku, warunki do utrzymania higieny osobistej, warunki prowadzenia żywienia, zapewnienie opieki medycznej, dokumentację medyczną personelu.
W zakresie Bezpieczeństwa Żywności oceniano: zdrowotność i stan higieny personelu, sposób przyjęcia środków spożywczych na stan placówki, warunki sanitarno-higieniczne przechowywania potraw, stan sanitarny pomieszczeń, urządzeń, sprzętu pomocniczego, przechowywanie próbek kontrolnych posiłków, kontrole zabezpieczenia zakładu przez szkodnikami i postępowanie z odpadami.
Podczas tegorocznych ferii zimowych organizatorzy zapewnili właściwe warunki pobytu wypoczywającym uczniom. Podczas wypoczynku zimowego nie stwierdzono zatruć pokarmowych, urazów i hospitalizacji. Do Państwowej Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Łomży nie wpłynęły też żadne skargi dotyczące trwającego wypoczynku.
Podczas ferii zimowych pracownicy Promocji Zdrowia i Higieny Dzieci i Młodzieży, Higieny Pracy wraz z przedstawicielami Komendy Miejskiej Policji w Łomży prowadzili też zajęcia edukacyjne dla uczestników wypoczynku w ramach „Zimowej Szkoły Bezpieczeństwa.”
Ogółem przeprowadzono 11 spotkań dla dzieci i młodzieży. Tematyka spotkań obejmowała: zasady bezpiecznego wypoczynku, profilaktyki uzależnień, w tym skutki zażywania nowych substancji psychoaktywnych, tzw. dopalaczy, profilaktyki wszawicy i sezonowych chorób zakaźnych np. grypy, propagowanie zdrowego stylu życia oraz wzmacnianie odporności organizmu (zasady zdrowego odżywiania się, nawadnianie organizmu, prawidłowy ubiór, znaczenie aktywności fizycznej na świeżym powietrzu), zasady higieny osobistej.