W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sezon grzybowy w pełni

21.10.2022

Sezon grzybowy w pełni. Wrzesień, październik oraz kolejne miesiące jesieni to najlepszy czas na grzybobranie. Idąc do lasu, nie możemy jednak zapomnieć o zasadach bezpieczeństwa.

Las, Koszyk, grzyb

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest ich niewłaściwe rozpoznanie na jadalne i trujące.

Pamiętaj o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania!

  • Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś absolutnie pewien, że są jadalne.
  • Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z „siateczką” od spodu kapelusza. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Nie rozpoznawaj grzybów trujących po smaku. Mitem jest, że wszystkie śmiertelnie trujące gatunki są gorzkie.
  • Nie powinno się zbierać zbyt młodych owocników, grzyby powinny mieć wykształcone cechy charakterystyczne. Grzybów zbyt starych, przejrzałych, nasączonych wodą również nie należy zbierać- mogą one spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
  • Grzyby delikatnie wykręcaj w całości z podłoża, by nie uszkodzić grzybni, z której grzyb wyrasta- powstaną z niej nowe grzyby.
  • Grzyby zbieraj do koszyków lub łubianek. Zrezygnuj z wiader i plastikowych toreb, w nich nawet grzyby jadalne szybko się psują i mogą nabrać szkodliwych właściwości.
  • Nie niszcz grzybów, których nie zbierasz. Są one bowiem pokarmem dla zwierząt, które żyją w lesie.
  • Zachowaj w lesie ciszę. Hałas płoszy zwierzęta. Swoje śmieci zabierz ze sobą, a las pozostaw czystym i takim, jakim sam chciałbyś zastać.
  • Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych, przez co są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów kobietom w ciąży oraz karmiącym, dzieciom do 12 r.ż., osobom starszym oraz osobom z zaburzeniem pracy przewodu pokarmowego.
  • Nie kupuj grzybów z nieznanego źródła.

Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią:

  • nudności,
  • bóle brzucha,
  • bóle głowy,
  • biegunka,
  • skurcze mięśni,
  • podwyższona temperatura ciała,

niezwłocznie udaj się do lekarza. Nie bagatelizuj jakichkolwiek oznak zatrucia. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.

Nie wolno również rezygnować z pomocy lekarskiej w przypadku polepszenia samopoczucia. Często jest to jedynie chwilowa poprawa, po której stan pacjenta gwałtownie się pogarsza.

Jeśli jedna osoba spożywająca potrawę z grzybami ma niepokojące objawy – do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.

{"register":{"columns":[]}}