Kampania EFSA "Wybieraj bezpieczną żywność"
17.05.2023
Rusza III edycja kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood. Po zeszłorocznym sukcesie kampanii „Wybieraj bezpieczną żywność”, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) startuje z trzecią edycją. W 2023 roku akcja zatacza szersze kręgi niż dotychczas – tym razem obejmuje aż 16 krajów.
Skąd mam wiedzieć, że moja żywność jest bezpieczna?
Najlepiej spożyć przed, najlepiej spożyć do, informacje o wartościach odżywczych...
Co to wszystko oznacza i jak tych informacji używać podczas zakupów żywności?
Dowiedz się, co jest najlepsze dla Ciebie i Twojej rodziny, czytając etykiety i rozumiejąc przedstawione tam informacje. Informacje te są wymogiem europejskim i mogą pomóc w dokonaniu właściwego wyboru żywności.
Kto określa, jaka żywność jest bezpieczna?
Dlaczego nauka jest tak ważna, jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności ?
Nauka odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu, że żywność na Twoim talerzu jest bezpieczna do spożycia. Od pola, przez gospodarstwo i producenta aż do Twojego talerza, naukowcy z całej Europy monitorują i oceniają żywność nieustannie, więc żywność, którą zdecydujesz się zjeść, jest bezpieczna. Porady EFSA pomagają informować o europejskich przepisach chroniących konsumentów.
Degustacja żywności z pełnym spokojem
Jakie są składniki systemu bezpieczeństwa żywności UE?
Współpraca na terenie Europy między EFSA i krajowymi organami ds. bezpieczeństwa żywności, jak również dialog z organizacjami konsumenckimi, społeczeństwem obywatelskim i przemysłem spożywczym gwarantują, że możemy ufać żywności, którą spożywamy, gdziekolwiek jesteśmy.
Więcej infomacji o kampani w materiałach infomacyjnych oraz na stronie internetowej:
► Głównego Inspektora Sanitarnego
https://www.gov.pl/web/gis/rusza-iii-edycja-kampanii-efsa-wybieraj-bezpieczna-zywnosc-euchoosesafefood
https://www.gov.pl/web/gis/rusza-iii-edycja-kampanii-efsa-wybieraj-bezpieczna-zywnosc-euchoosesafefood
► stronie kampanii #EUChooseSafeFood :
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl
Materiały
Kampania EFSA "Wybieraj bezpieczną żywność" - Założenie Kampanii05_2023_EUChooseSafeFood_Backgrounder.pdf 0.49MB EFSA Wybieraj Bezpieczną Żywność - Prezentacja
09_2021_prezentacja_EFSA_Wybieraj_Bezpieczną_Żywność.pdf 2.70MB Bezpieczna żywność - zasady higieny
09_2021_Bezpieczna_żywność_-_zasady_higieny.pdf 0.22MB Daty przydatności żywności
09_2021_Daty_przydatności_żywności.pdf 0.18MB Składniki żywności a alergie pokarmowe
09_2021_Składniki_żywności_-_a_alergie_pokarmowe.pdf 0.21MB Substancje dodatkowe w żywności
09_2021_Substancje_dodatkowe_w_żywności.pdf 0.18MB AKRYLAMID W ŻYWNOŚCI
Acrylamid_PL6.pdf 1.43MB Zanieczyszczenia w łańcuchu żywnosciowym
Contaminants_PL6.pdf 0.23MB Bezpieczne rozmrażanie żywności
Defrosting_PL5.pdf 0.59MB Bezpieczeństwo mięsa w Europie
Meat-Safety_PL6.pdf 0.25MB
Zdjęcia (22)
Pokaż zdjęcie 1 z galerii.
Pokaż zdjęcie 2 z galerii.
Pokaż zdjęcie 3 z galerii.
Pokaż zdjęcie 4 z galerii.
Pokaż zdjęcie 5 z galerii.
Pokaż zdjęcie 6 z galerii.
Pokaż zdjęcie 7 z galerii.
Pokaż zdjęcie 8 z galerii.
Pokaż zdjęcie 9 z galerii.
Pokaż zdjęcie 10 z galerii.
Pokaż zdjęcie 11 z galerii.
Pokaż zdjęcie 12 z galerii.
Pokaż zdjęcie 13 z galerii.
Pokaż zdjęcie 14 z galerii.
Pokaż zdjęcie 15 z galerii.
Pokaż zdjęcie 16 z galerii.
Pokaż zdjęcie 17 z galerii.
Pokaż zdjęcie 18 z galerii.
Pokaż zdjęcie 19 z galerii.
Pokaż zdjęcie 20 z galerii.
Pokaż zdjęcie 21 z galerii.
Pokaż zdjęcie 22 z galerii.