W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

TWARDOŚĆ WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI

05.08.2025

Szklanka do której z góry leje się strumień wody

Twardość wody jest parametrem informującym nas o zawartości soli wapnia i magnezu, a czasem także innych soli np. żelaza i manganu.

Wartość parametryczna twardości, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz.2294), powinna mieścić się w zakresie od 60 do 500 mg CaCO3/l. Wielkość ta jest zalecana ze względów zdrowotnych, co oznacza, że jest to wartość pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania przez przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne. Niektóre kraje tj. USA czy Wielka Brytania nie normują tego parametru w swoich przepisach. Podobnie WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) nie proponuje wartości referencyjnej dla zdrowia dot. twardości wody.

Kiedy woda jest miękka a kiedy twarda?

Twardość wody bywa wyrażana w różnych skalach np. stopniach niemieckich °dH czy w stopniach francuskich °fH. Poniżej przedstawiamy klasyfikacje twardości wody w mg CaCO3/l.

Czy twardość wody wpływa na zdrowie człowieka?

Przeprowadzone dotychczas badania naukowe nie pozwalają jednoznacznie określić pozytywny lub negatywny wpływ twardości wody na zdrowie człowieka. Istnieją badania wskazujące na korzystny wpływ zwiększonej twardości wody dla zdrowia, gdzie naukowcy zwracają uwagę, że populacja spożywająca wodę o niskiej twardości może być bardziej narażona na choroby układu krążenia, w tym chorobę niedokrwienną serca.  Niektóre badania wskazują na możliwy związek niskiej twardości wody ze zwiększoną częstotliwością występowania cukrzycy czy chorób nowotworowych. Część badań wskazuje natomiast na możliwe istnienie związku populacji korzystającej z twardej wody ze zwiększonym ryzykiem tworzenia się złogów w drogach moczowych czy występowaniem wyprysku atopowego u dzieci.

Faktem jest, że wapń i magnez to pierwiastki niezwykle istotne dla funkcjonowania naszych organizmów, przy czym uznaje się, że są dla nas łatwiej przyswajalne z wody niż z żywności.

Dlaczego po zagotowaniu wody w czajniku tworzy się w nim biały osad?

Podczas podgrzewania wody dochodzi do wytrącania się trudno rozpuszczalnego węglanu wapnia, który osadza się na ściankach czajnika w postaci białego osadu, a także  oleistych plam na powierzchni herbaty (reakcja z polifenolami i taninami występującymi naturalnie w herbacie). Obecność osadów nie wpływa bezpośrednio na zdrowie człowieka, ale wysoka zawartość wapnia może wpływać na negatywną ocenę smaku wody przez konsumentów.

Wysoka twardość wody skutkuje zmniejszeniem skuteczności działania detergentów, co wpływa na konieczność zwiększenia użycia np. mydła czy środków piorących. Osady mineralne mogą odkładać się w urządzeniach wodociągowych oraz w urządzeniach gospodarstwa domowego tj. pralki czy zmywarki, dlatego np. producenci zmywarek zalecają stosowanie soli do zmywarek w celu obniżenia twardości wody.

{"register":{"columns":[]}}