W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

LEGIONELLA - informacje

1460x616

Legionella to bakteria, która występuje naturalnie w wodach powierzchniowych (rzeki, jeziora inne zbiorniki wodne). Mogą one stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi gdy zasiedlają  tzw. sztuczne rezerwuary wody (wewnętrzne systemy wodociągowe, wieże chłodnicze, wanny z hydromasażem , fontanny  itp.), w których w niekontrolowany sposób mogą się namnażać. Zakażenie tą bakterią może prowadzić do poważnych chorób układu oddechowego, w tym legionellozy czyli zapalenia płuc.

Jak dochodzi do zakażenia Legionellą ?

Podczas oddychania kropelki aerozolu skażonej bakteriami wody dostają się do dróg oddechowych i osadzają na błonach śluzowych nosa lub płucach (droga inhalacyjna).

Aerozole zawierające bakterie mogą powstawać np. w trakcie wypływu wody z kranu lub prysznica, poprzez wydostające się z wody pęcherzyki w basenie typu SPA lub
w niektórych systemach klimatyzacji.

Choroby wywołane przez bakterie z rodzaju Legionella:

  • gorączka Pontiac - jest łagodną chorobą wywołującą objawy grypopodobne, dreszcze, bóle głowy i mięśni, zakażenie górnych dróg oddechowych. Wyzdrowienie następuje samoistnie      po kilku dniach,
  • choroba legionistów (leginelloza) – postać płucna choroby o ciężkim przebiegu,              z wysoką gorączką, suchym kaszlem, zaburzeniami oddychania.

Szczególnie narażone na zakażenie pałeczkami Legionella są osoby:

  • > 40 roku życia (częściej mężczyźni niż kobiety),
  • palące papierosy,
  • podróżujące,
  • o obniżonej odporności lub przyjmujące leki osłabiające układ odpornościowy
  • z przewlekłymi chorobami dróg oddechowych, cukrzycą, niewydolnością nerek lub wątroby,
  • długo przebywające w środowisku, w którym obecny jest aerozol wodny (wytwarzany np. przez wanny z hydromasażem, instalacje przemysłowe, instalacje klimatyzacyjne itp.).

Jak zmniejszyć ryzyko zakażenia Legionellą?

1. Regularne korzystanie z instalacji wodnych, unikanie stagnacji wody  (prawidłowa eksploatacja systemów wodociągowych),

2. Kontrola temperatury wody

  • Temperatura ciepłej wody powinna wynosić przynajmniej 55°C, aby zapobiec rozwojowi Legionelli. Zimna woda powinna mieć temperaturę poniżej 20°C,
  • W bojlerach i podgrzewaczach wody należy ustawić odpowiednią temperaturę,
    aby bakterie nie miały warunków do rozwoju.

3. Konserwacja i czyszczenie instalacji (usuwanie osadów, odkamienianie, oczyszczanie filtrów klimatyzacji i nawilżaczy, monitorowanie stanu instalacji),

4. Przepłukiwanie instalacji po długiej nieobecności  (np. po wakacjach) - przepłucz instalację wodną przez kilka minut, aby pozbyć się ewentualnych bakterii z rur.

Materiały:

  1. https://www.gov.pl/web/gis/legioneloza-choroba-legionistow
  2. https://www.pzh.gov.pl/serwisy-tematyczne/legionella/legionelozy/diagnostyka-i-leczenie/
  3. https://www.gov.pl/web/gis/zapobieganie-zakazeniom-bakteriami-z-rodzaju-legionella--zalecenia-dot-ponownego-otwierania-budynkow-uzytecznosci-publicznej-i-zamieszkania-zbiorowego-po-wydluzonym-przestoju-lub-ograniczonej-eksploatacji
  4. https://www.gov.pl/web/gis/bezpieczenstwo-wodne-w-budynkach
  5. https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/legionella---co-musisz-wiedziec

 

 

 

Materiały

Informacje dotyczące legionellozy dla kierowników obiektów zakwaterowania turystycznego
Informacje​_dotyczące​_legionellozy​_dla​_kierowników​_obiektów​_zakwaterowania​_turystycznego.pdf 0.17MB
{"register":{"columns":[]}}