LEGIONELLA - informacje
Legionella to bakteria, która występuje naturalnie w wodach powierzchniowych (rzeki, jeziora inne zbiorniki wodne). Mogą one stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi gdy zasiedlają tzw. sztuczne rezerwuary wody (wewnętrzne systemy wodociągowe, wieże chłodnicze, wanny z hydromasażem , fontanny itp.), w których w niekontrolowany sposób mogą się namnażać. Zakażenie tą bakterią może prowadzić do poważnych chorób układu oddechowego, w tym legionellozy czyli zapalenia płuc.
Jak dochodzi do zakażenia Legionellą ?
Podczas oddychania kropelki aerozolu skażonej bakteriami wody dostają się do dróg oddechowych i osadzają na błonach śluzowych nosa lub płucach (droga inhalacyjna).
Aerozole zawierające bakterie mogą powstawać np. w trakcie wypływu wody z kranu lub prysznica, poprzez wydostające się z wody pęcherzyki w basenie typu SPA lub
w niektórych systemach klimatyzacji.
Choroby wywołane przez bakterie z rodzaju Legionella:
- gorączka Pontiac - jest łagodną chorobą wywołującą objawy grypopodobne, dreszcze, bóle głowy i mięśni, zakażenie górnych dróg oddechowych. Wyzdrowienie następuje samoistnie po kilku dniach,
- choroba legionistów (leginelloza) – postać płucna choroby o ciężkim przebiegu, z wysoką gorączką, suchym kaszlem, zaburzeniami oddychania.
Szczególnie narażone na zakażenie pałeczkami Legionella są osoby:
- > 40 roku życia (częściej mężczyźni niż kobiety),
- palące papierosy,
- podróżujące,
- o obniżonej odporności lub przyjmujące leki osłabiające układ odpornościowy
- z przewlekłymi chorobami dróg oddechowych, cukrzycą, niewydolnością nerek lub wątroby,
- długo przebywające w środowisku, w którym obecny jest aerozol wodny (wytwarzany np. przez wanny z hydromasażem, instalacje przemysłowe, instalacje klimatyzacyjne itp.).
Jak zmniejszyć ryzyko zakażenia Legionellą?
1. Regularne korzystanie z instalacji wodnych, unikanie stagnacji wody (prawidłowa eksploatacja systemów wodociągowych),
2. Kontrola temperatury wody
- Temperatura ciepłej wody powinna wynosić przynajmniej 55°C, aby zapobiec rozwojowi Legionelli. Zimna woda powinna mieć temperaturę poniżej 20°C,
- W bojlerach i podgrzewaczach wody należy ustawić odpowiednią temperaturę,
aby bakterie nie miały warunków do rozwoju.
3. Konserwacja i czyszczenie instalacji (usuwanie osadów, odkamienianie, oczyszczanie filtrów klimatyzacji i nawilżaczy, monitorowanie stanu instalacji),
4. Przepłukiwanie instalacji po długiej nieobecności (np. po wakacjach) - przepłucz instalację wodną przez kilka minut, aby pozbyć się ewentualnych bakterii z rur.
Materiały:
- https://www.gov.pl/web/gis/legioneloza-choroba-legionistow
- https://www.pzh.gov.pl/serwisy-tematyczne/legionella/legionelozy/diagnostyka-i-leczenie/
- https://www.gov.pl/web/gis/zapobieganie-zakazeniom-bakteriami-z-rodzaju-legionella--zalecenia-dot-ponownego-otwierania-budynkow-uzytecznosci-publicznej-i-zamieszkania-zbiorowego-po-wydluzonym-przestoju-lub-ograniczonej-eksploatacji
- https://www.gov.pl/web/gis/bezpieczenstwo-wodne-w-budynkach
- https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/legionella---co-musisz-wiedziec
Materiały
Informacje dotyczące legionellozy dla kierowników obiektów zakwaterowania turystycznegoInformacje_dotyczące_legionellozy_dla_kierowników_obiektów_zakwaterowania_turystycznego.pdf 0.17MB