W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Stanowiska Komitetu Nauki o Żywności Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19

30.09.2021

Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19

Pandemia COVID-19 i uniwersalne zalecenia żywieniowe

Podczas pandemii COVID-19 należy zadbać o osiągnięcie i utrzymanie optymalnego stanu odżywienia organizmu, w tym prawidłowej masy ciała, poprzez dostarczenie z dietą wszystkich składników odżywczych, których organizm potrzebuje w ilości odpowiedniej do wieku, płci, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej, zgodnie z normami żywienia, jeśli indywidualne zapotrzebowanie organizmu nie jest znane. Ogólną zasadą zbilansowanego odżywiania jest spożywanie urozmaiconej diety opartej na dostępnej żywności. Kluczową strategią żywieniową wspierania organizmu i funkcji układu odpornościowego powinna być dieta z odpowiednią ilością wody i dużym udziałem żywności pochodzenia roślinnego (warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, orzechów, nasion) oraz odpowiednią ilością żywności pochodzenia zwierzęcego (ryb, produktów mlecznych, jaj, produktów mięsnych). Każdego dnia należy jeść różnorodne świeże i nieprzetworzone lub mało przetworzone produkty spożywcze dostarczające witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3 i n-6 oraz składników o działaniu przeciwutleniającym (np. polifenoli, karotenoidów). Należy unikać cukru, soli i nasyconych kwasów tłuszczowych, aby znacznie zmniejszyć ryzyko nadwagi, otyłości, chorób serca i naczyń, cukrzycy i niektórych rodzajów raka.

Ogólne zalecenia żywieniowe podczas pandemii COVID-19 

1. Dbanie o dostosowanie wartości energetycznej diety do aktualnego poziomu aktywności fizycznej

2. Oparcie codziennej diety w połowie na warzywach i owocach

3. Zachowanie odpowiedniego stanu nawodnienia organizmu

4. Dokonywanie racjonalnych wyborów żywności

5. Ograniczenie spożycia cukru, soli i tłuszczów

6. Unikanie picia napojów alkoholowych

7. Przestrzeganie zasad higieny i bezpiecznego postępowania z żywnością

8. Wspólne spożywanie domowych posiłków jako metoda łagodzenia stresu

9. Dbanie o regularną aktywność fizyczną

10. Suplementacja diety, jeśli nie pokrywa zapotrzebowania organizmu

11. Korzystanie z rzetelnych źródeł informacji żywieniowej

 

Pandemia COVID-19 i zalecenia żywieniowe dla dzieci

Dzieci i młodzież podczas pandemii COVID-19 podlegają tym samym wymaganiom żywieniowym co dorośli, z uwzględnieniem okresów wzrastania i rozwoju jako krytycznych, w których potencjalne niedożywienie może mieć długotrwałe konsekwencje dla zdrowia. Dlatego istotne jest odpowiednie 2 zaopatrzenie rosnącego organizmu we wszystkie składniki odżywcze, ze zwróceniem szczególnej uwagi na witaminę D. W przypadku niemowląt do 6. miesiąca życia należy promować wyłączne karmienie piersią jako optymalne dla ich zdrowia i rozwoju. Dotychczas nie wykazano obecności replikującego SARS-CoV-2 w mleku matki, stwierdzono natomiast obecność przeciwciał ochronnych. Rozpoznanie u matki zakażenia SARSCoV-2 nie jest przeciwwskazaniem do karmienia dziecka jej mlekiem, jednak zalecenia dotyczące karmienia piersią w kontekście zakażenia SARS-CoV-2 mogą się zmieniać wraz z pojawianiem się nowych danych, dlatego należy je śledzić na bieżąco, np. na stronie internetowej Polskiego Towarzystwa Neonatologicznego (www.neonatologia.edu.pl). W miarę wprowadzania nowych produktów do codziennej diety małego dziecka konieczne jest zapewnienie mu różnorodnej, świeżej i nieprzetworzonej lub mało przetworzonej żywności, aby dostarczyć wody, wszystkich składników odżywczych i błonnika pokarmowego w ilościach odpowiednich do wieku i zapotrzebowania. Szczególnym problemem u polskich dzieci w różnym wieku jest systematyczny wzrost występowania otyłości, który może dalej narastać, zwłaszcza w okresie pandemii, z powodu mniejszej aktywności fizycznej wynikającej ze zdalnego nauczania i wydłużonego czasu spędzanego przed ekranem oraz ograniczeń w poruszaniu się i kontaktach społecznych. Dlatego w trosce o zdrowie fizyczne, psychiczne i społeczne niezbędne jest promowanie codziennej aktywności fizycznej w ramach dozwolonych przepisami epidemicznymi.

Zalecenia żywieniowe dla dzieci podczas pandemii COVID-19 

1. Karmienie piersią

2. Dbanie o codzienne wypijanie wystarczającej ilości wody

3. Dbanie o codzienną aktywność fizyczną

4. Podawanie świeżej i nieprzetworzonej lub mało przetworzonej żywności

5. Zapewnienie tłuszczów o odpowiedniej jakości

6. Ograniczenie spożycia soli i cukrów

7. Przygotowywanie domowych posiłków

8. Korzystanie ze wsparcia psychospołecznego oraz specjalistów

Materiały

Ogólne zalecenia żywieniowe podczas pandemii COVID-19
Ogólne​_zalecenia​_żywieniowe​_podczas​_pandemii​_COVID-19.pdf 0.44MB
Zalecenia żywieniowe dla dzieci podczas pandemii COVID-19
Zalecenia​_żywieniowe​_dla​_dzieci​_podczas​_pandemii​_COVID-19.pdf 0.42MB
Zalecenia COVID-19 i żywienie
covid-19-zywienie​_Infografika.pdf 0.09MB
{"register":{"columns":[]}}