Do podstawowych zadań osób zatrudnionych w SEKCJI NADZORU HIGIENY ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA w Makowie Mazowieckim należy w szczególności:
Nadzory sanitarne nad urządzeniami dostarczanymi lub wprowadzanymi do obrotu środkami spożywczymi, dodatkowymi, dostępnymi w dystrybucji żywności, półproduktami i produktami gotowymi i innymi produktami spożywczymi oraz materiałami i produktami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
Nadzor nad jakością zdrowotną żywności.
Kontrola jakości przywożonej z zagranicy żywności, produkty spożywcze, narzędzia pomagające w przetwarzaniu oraz produkty i produkty dostępne do kontaktu z żywnością (import) oraz wywożonej za granicę żywności, składniki żywności, środki pomagające w przetwarzaniu oraz materiały i produkty, które mają kontakt z żywnością ( eksport).
Urzędowa kontrola produktów kosmetycznych.
Pobieranie danych wyjściowych, urządzenia pomagające w przetwarzaniu, dostępne pod nimi rozwiązania, inne składniki odżywcze, materiały i produkty dostępne do kontaktu z żywnością, sanitarnych oraz produktów użytkowych w ramach kontroli głównej oraz w przypadku podejrzenia lub powzięcia wiadomości o tym, które są przekazywane lub omówione do rozpowszechniania środka spożywczego.
Zatwierdzanie i rejestrowanie podlegających kontroli urzędowej kontroli państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Przeprowadzenie bazy danych o podmiotach, które dotyczą wydajności i prędkości żywnościowej, podlegają urzędowej kontroli nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Makowie Mazowieckim oraz uaktualnianie na bieżąco danych w tym wydaniu .
Ocena zgodności dokumentacji w obiektach żywieniowo-żywnościowych zgodnie z wymaganiami dotyczącymi spełnieniami w przepisach prawnych.
Postępowanie w przypadkach dotyczących stanu sanitarno-higienicznego, które podlegają urzędowej kontroli przepisów HŻŻ.
Niniejsze postępowanie w sprawie zgłoszenia przez zastosowanie o wydaniu w związku z uwagami, które wprowadzają te informacje, lub wprowadzają je do obrotu w środkach spożywczych.
Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowo wybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji żywności, skutków zbiorowego lub dystrybucji środków spożywczych.
Postępowanie dochodzenia w przypadku zbiorowych zatruć pokarmowych.
Dokonywanie oceny stosowania procedury kontroli głównych zasad GHP/GMP oraz systemu HACCP w nadzorowanych zasadach.
Ocenę jakości w zapobieganiu zbiorczego podsumowania.
Podejmując działania związane z bezpieczeństwem żywnościowym, o dostarczanych materiałach i wyrobach, które są dostępne w kontakcie
z żywnością w ramach sieci komputerowej ostrzegania o dostawie produktów spożywczych - RASFF.
Podejmowanie działań na celu wycofanie z używania kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX.
Uczestniczenie w szkoleniach edukacyjnych i zewnętrznych.
Opracowywanie baz pracy i zamierzeń oddziałów HŻŻ oraz przestrzeganie zasad z ich realizacją.