W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Trzymaj formę

Celem Programu „Trzymaj Formę!” jest edukacja w zakresie kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia oraz zbilansowanej diety.

Trzymaj formę

„Trzymaj Formę!” jest pierwszym Programem opartym na partnerstwie publiczno-prywatnym, który został zaakceptowany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Sportu i Turystyki, Instytut Żywności i Żywienia, Ministerstwo Zdrowia, Instytut Medycyny Wsi, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. Program został laureatem nagrody Teraz Polska.

Dla celów Programu została stworzona interaktywna strona internetowa www.trzymajforme.pl, na której można znaleźć informacje dla uczniów, ich rodziców oraz nauczycieli.

Cel główny Programu:

Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia, w tym zbilansowanej diety w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki, aktywności fizycznej oraz edukację konsumencką.

Cele szczegółowe Programu:

  • pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka,
  • kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną,
  • dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych,
  • dostarczenie wiedzy w zakresie przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.

Adresaci Programu:

  • uczniowie V–VIII klas szkół podstawowych
  • rodzice i opiekunowie

Uczestnicy Programu:

  • dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna
  • pielęgniarki środowiska szkolnego
  • władze wojewódzkie i powiatowe oraz społeczność lokalna wg możliwości i potrzeb środowiskowych

Treści programowe:

Żywienie młodzieży – zbilansowana dieta:

  • „talerz zdrowia” – bloki produktów
  • rozkład posiłków w ciągu dnia i procent dobowego zapotrzebowania na energię,
  • rola podstawowych składników odżywczych
  • zasady zdrowego żywienia
  • alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej
  • zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem

Aktywność fizyczna:

  • znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia – pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży
  • przykłady ćwiczeń (test wydolności fizycznej, test sprawności fizycznej)

Wybrane elementy edukacji konsumenckiej:

  • prawa konsumenta
  • znakowanie produktów żywnościowych wartością odżywczą

Wzmocnieniem Programu na etapie ogólnopolskim jest:

Konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”, czyli dodatkowe działanie realizowane w ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę!”. Adresatami Konkursu są szkoły podstawowe (klasy VI–VIII) zlokalizowane na terenie wszystkich powiatów ze wszystkich województw w Polsce. Konkurs skierowany jest zarówno do szkół, które uczestniczą w Ogólnopolskim Programie Edukacyjnym „Trzymaj Formę!”, jak i do tych placówek, które nie realizują Programu.

Konkurs jest trzyetapowy, przy czym I etap (na poziomie szkolnym) oraz II etap (na poziomie powiatowym) Konkursu jest przeprowadzany w formie elektronicznej w ramach strony internetowej www.konkurs.trzymajforme.pl

Cel główny:

Propagowanie idei zdrowego stylu życia, w tym racjonalnego odżywiania, oraz podkreślenie znaczenia świadomych wyborów żywieniowych.

Cele szczegółowe:

  • kształtowanie umiejętności poszukiwania informacji z różnych źródeł
  • kształtowanie umiejętności podejmowania decyzji na podstawie zdobytej wiedzy oraz brania odpowiedzialności za własne zdrowie
  • wykształcenie umiejętności prawidłowego przygotowania potraw
  • wykształcenie umiejętności tworzenia przepisów kulinarnych oraz obliczania kaloryczności i wartości odżywczej
  • rozwijanie wyobraźni oraz postaw twórczych wśród dzieci i młodzieży
{"register":{"columns":[]}}