W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE

25.08.2023

grzybobranie

Trwa sezon zbierania grzybów i należy pamiętać że w tym okresie często dochodzi do zatruć grzybami, które są bardzo poważne i mogą być śmiertelne.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w  Oleśnicy ostrzega przed niebezpieczeństwem zagrożenia zdrowia i życia po spożyciu grzybów!

Nie tylko grzyby niejadalne i trujące stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Zatrucia mogą wystąpić po spożyciu grzybów jadalnych i to najlepszych gatunków, jeśli potrawa grzybowa zostanie przygotowana z grzybów nieświeżych. Przyczyną zatruć może być też długotrwałe przechowywanie potraw w nieodpowiednich warunkach oraz ich wielokrotne odgrzewanie.

W celu wyeliminowania tragicznych skutków zatruć pokarmowych należy bezwzględnie przestrzegać następujących zasad:

PRZY ZBIERANIU GRZYBÓW:

 

  1. Należy zbierać wyłącznie znane gatunki grzybów, co do których nie mamy żadnych wątpliwości że są jadalne (warto korzystać z atlasów)
  2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek
  3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia
  4. Trzeba zbierać grzyby tylko do koszy czy łubianek, nigdy do foliowych toreb, gdyż ulegają w nich zaparzeniu i szybciej się psują
  5. Trzeba też pamiętać iż, nie wolno niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu

 

 

 

PRZY ZAKUPIE GRZYBÓW:

 

  • Nie    należy    kupować    grzybów    od    przypadkowych    sprzedawców    (wymagaj od sprzedającego świadectwa dopuszczającego grzyby do sprzedaży)
  • Nie należy kupować grzybów stanowiących mieszaninę różnych gatunków w stanie suszonym
  • PRZY PRZYRZĄDZNIU POTRAW GRZYBOWYCH:

 

  • Trzeba pamiętać, że grzyby w stanie surowym nie nadają się do spożycia (nawet dobre gatunki jadalne spożyte na surowo mogą wywołać zaburzenia żołądkowe)
  • Krojenie grzybów na drobne kawałki i odrzucanie włóknistych trzonów sprawi,

że potrawa będzie mniej ciężkostrawna

  • Grzybów nie należy spożywać w dużej ilości i traktować je jako przystawkę lub dodatek

 

 

W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury , po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Trzeba również pamiętać iż obierzyny grzybów, resztki nie spożytych potraw stanowią ważny materiał do ustalenia przyczyny zatrucia i przyspieszają zastosowanie właściwego leczenia.

Przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.

 

PAMIĘTAJ! GRZYBY NIE SĄ POTRAWĄ DLA MAŁYCH DZIECI, LUDZI STARSZYCH I CHORYCH

 

BEZPIECZNY GRZYB, TO GRZYB SKONSULTOWANY Z GRZYBOZNAWCĄ!!!

W PLACÓWCE POWIATOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ W  OLEŚNICY GRZYBOZNAWCA ZAWSZE SŁUŻY CI POMOCĄ!!!

{"register":{"columns":[]}}