Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2025
06.06.2025
„Bezpieczeństwo żywności – nauka w działaniu”
Tegoroczny temat Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności brzmi: „Bezpieczeństwo żywności: nauka w działaniu”. Temat ten podkreśla kluczową rolę nauki w zapewnianiu dokładności i niezawodności wytycznych dotyczących bezpieczeństwa żywności stosowanych przez rządy, przedsiębiorstwa i konsumentów na całym świecie.
Bezpieczeństwo żywności jest priorytetem zdrowia publicznego , ratuje życie i zmniejsza ciężar chorób przenoszonych drogą pokarmową. Każdego roku:
- 600 milionów ludzi choruje z powodu skażonej żywności,
- 420 000 zgonów następuje z powodu chorób przenoszonych drogą pokarmową, którym można zapobiec,
- Najbardziej narażone grupy — dzieci i społeczności o niskich dochodach — są nieproporcjonalnie dotknięte .
Biorąc pod uwagę fakt, że łańcuchy dostaw obejmują wiele granic, zapewnienie wszystkim bezpiecznej żywności wymaga globalnego zaangażowania w badania naukowe, ocenę ryzyka i wdrażanie środków bezpieczeństwa żywności na każdym etapie produkcji i dystrybucji.
Bezpieczeństwo żywności to wspólna odpowiedzialność — od gospodarstwa do stołu, każde działanie się liczy . Obchodźmy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2025, przyjmując rozwiązania oparte na nauce i pracując razem na rzecz bezpieczniejszego, zdrowszego systemu żywnościowego dla wszystkich .
Zachęcamy do zapoznania się z materiałami informacyjnymi dostępnymi na stronie WFDS 2025 - https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/world-food-safety-day/wfsd-homepage/en/ , do zainspirowania się i do włączenia w obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2025.