W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Trujące rośliny!

19.07.2023

trujące_rośliny

Trujące rośliny!

W trosce o bezpieczny wypoczynek Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy przestrzega przed zagrożeniem spowodowanym kontaktem z trującymi roślinami najczęściej  występującymi w Polsce, które można spotkać w przydomowych ogrodach, parkach, łąkach, lasach czy bagnach.

Rośliny te zawierają toksyczne związki chemiczne, których działanie może doprowadzić do problemów zdrowotnych, a nawet śmierci! Niebezpieczne związki chemiczne mogą znajdować się w ich owocach, łodygach, liściach, a także w ich korzeniach. Mogą powodować podrażnienia skórne, kłopoty z układem nerwowym, wymioty, bóle brzucha. Do zatruć dochodzi najczęściej w sposób przypadkowy, a ofiarami są najczęściej dzieci które poprzez swoją ciekawość zrywają i zjadają kolorowe owoce, nasiona i kwiaty.                                  Owoce niektórych roślin trujących swym kształtem, barwą do złudzenia przypominają owoce  jadalnych roślin np. aronii czy jagód leśnych.

Pamiętaj! Nie jedz owoców z drzew lub krzewów, których nie znasz bądź nie jesteś pewien ich nazwy. Czerwone lub białe kulki mogą się dzieciom kojarzyć z cukierkami i po zjedzeniu doprowadzić do zatrucia. Zwróć uwagę na liście i gałęzie. Niektóre po zerwaniu wydzielają sok, którego kontakt ze skórą może spowodować podrażnienia.

Obraz zawierający owoce, jagody, jedzenie
Opis wygenerowany automatycznie
Przykładami roślin, które mają trujące owoce są:

 

 

  Trujące bywają też nasiona, pyłek czy liście. Młode liście konwalii majowej (która jest trująca w całości) można łatwo pomylić z czosnkiem niedźwiedzim. Śmiertelnym zagrożeniem może być również zjedzenie niektórych nasion. Nasiona rącznika mogą zainteresować dzieci ze względu na swoją atrakcyjną łupinę. Suche strączki złotokapu przypominają groch, a nasiona ukryte w środku są najbardziej niebezpieczne.

Przykładami roślin trujących po spożyciu są:Obraz zawierający warzywo, jedzenie, roślina
Opis wygenerowany automatycznie

 

 

   W przypadku zatrucia roślinami wszystkie przypadki powinny być konsultowane z lekarzem. Istotna jest identyfikacja rośliny (gdzie rosła, jak wyglądały kwiaty, nasiona, liście) oraz ile czasu upłynęło od spożycia czy kontaktu z rośliną.

{"register":{"columns":[]}}