LEGIONELLA
Występowanie
W związku ze zbliżającym się sezonem letnim, podczas którego utrzymujące się wysokie temperatury powietrza mogą sprzyjać występowaniu i namnażaniu bakterii z rodzaju Legionella, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Opatowie przypomina o zagrożeniach zdrowotnych związanych z występowaniem bakterii Legionella, możliwych źródłach zakażenia oraz działaniach redukujących ryzyko zachorowania na legionelozę.
Bakteria Legionella licznie występuje w naszym najbliższym otoczeniu – znajdziemy ją w wodach śródlądowych i morskich, kurkach ciepłej i zimnej wody, zbiornikach wody, a także w glebie.
Ryzyko zakażenia bakterią Legionella występuje we wszystkich miejscach,
w których mogą powstawać kropelki wody (aerozole).
Potencjalne źródła zakażenia bakteriami Legionelli:
• głowice prysznicowe
• baseny/wanny z hydromasażem
• nawilżacze powietrza
• klimatyzacja
• urządzenia podgrzewające wodę użytkową
• wieże chłodnicze
• fontanny, natryski miejskie
• instalacje wodno-kanalizacyjne
Kolonizacji bakterii sprzyja temperatura w zakresie 25-45 °C (optymalna temperatura do ich rozwoju wynosi 38 °C), niskie stężenie dezynfektantów, zastoiny wody i czynniki biotyczne takie jak obecność innych mikroorganizmów, biofilmu.
W warunkach optymalnych wzrost bakterii Legionella trwa od 2 do 6 dni. Szybkość wzrostu przyspiesza dodatkowo podłoże bogate w żelazo i mangan, wysoka wilgotność, dostępność dwutlenku węgla oraz odpowiednia temperatura. Dlatego aktualne przepisy przewidują temperaturę ciepłej wody użytkowej 55-60°C. W temperaturze 55°C bakterie Legionella żyją około 20 min, w temperaturze 60°C – około 2 minut, a giną
w temperaturze ok. 70°C. Poniżej temperatury 20 °C stopień rozmnażania znacząco spada, ale bakteria może przetrwać w stanie uśpienia przy dużo niższych temperaturach do czasu pojawienia się sprzyjających warunków rozwoju.
Zwalczanie Legionelli
Dezynfekcja wody i zwalczanie Legionelli jest jednym z najważniejszych zadań w obszarze uzdatniania wody.
- Dezynfekcja termiczna – to okresowe podwyższenie temperatury wody w całej sieci ciepłej wody użytkowej, w tym we wszystkich punktach czerpalnych. Główną zaletą dezynfekcji termicznej jest niezmieniona jakość wody.
- Dezynfekcję chemiczną stosuje się osobno lub w połączeniu z dezynfekcją termiczną. Chlorowanie jest stosunkowo tanią i szeroko rozpowszechnioną metodą dezynfekcji wody.
Zwalczanie Legionelli – podstawowa profilaktyka
- Zapewnienie i utrzymywanie, w punktach wypływu wody z kranu, temperatury wody o wartości co najmniej 55℃. Utrzymywanie temperatury wody powyżej 55℃ może zmniejszać prawdopodobieństwo namnażania się bakterii Legionella sp. W trakcie użytkowania należy pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności oraz o zapewnieniu odpowiednich środków zabezpieczających użytkowników przed poparzeniem.
- Zapewnienie i utrzymywanie w podgrzewaczu temperatury wody o wartości co najmniej 60℃.
- Podgrzewacz wody po dłuższym okresie nieużytkowania powinien być opróżniony z wody i poddany zabiegom czyszczenia.
- Utrzymywanie głowic, węży i kranów wolnych od kamienia.
- Nie dopuszczanie do tworzenia zastoin wody.
- Likwidowanie ślepych odcinków w instalacjach wodnych.
- Regularne czyszczenie i dezynfekcja wieży chłodniczych i rur łączących w systemie klimatyzacji, zgodnie z zaleceniami producenta.
- Odpowiednie izolowanie rur zimnej wody w celu zapobiegania ich podgrzaniu instalacją lub technologiami podgrzewu wody ciepłej.
- Regularne czyszczenie filtrów sitkowych przed wodomierzami.
- Montowanie urządzeń do uzdatniania ciepłej wody użytkowej.
Więcej informacji
Materiały
LEGIONELLA-ulotkaLEGIONELLA-ulotka.pdf 0.19MB Zalecenia NIZP, PZH i GIS
Zalecenia-Legionella_budynki-NIZP-PZH-GIS.pdf 0.69MB Informacja ECDC dla zarządców obiektów noclegowych
Informacja_ECDC_dla_zarzadcow_obiektow_noclegowych.pdf 0.17MB