Wymagania dla właścicieli punktów skupu owoców
19.08.2025
Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze, w tym punkty skupu owoców, warzyw i runa leśnego, powinny złożyć wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Należy zapewnić dostęp wszystkim pracownikom do toalet skanalizowanych.
- Zapewnić umywalkę z wodą bieżącą ciepłą i zimną, mydłem w płynie, ręcznikiem jednorazowego użytku.
- Przy wykonywaniu pracy należy posiadać czystą odzież.
- Należy posiadać orzeczenie dla celów sanitarno-higienicznych.
- Należy zapewnić dostawcom czyste, nieuszkodzone pojemniki na surowce.
- Transport powinien odbywać się środkiem transportu czystym, w odpowiednim stanie sanitarno-technicznym.
- Punkt skupu powinien być zabezpieczony przez szkodnikami.
- Należy posiadać procedury/instrukcje dotyczące zachowania higieny przez plantatorów przy zbiorze i dostawie owoców i warzyw do punktu skupu.
- Należy przestrzegać obowiązku identyfikowalności/śledzenia surowców według zasady „krok w tył, krok w przód” (np. lista dostawców i odbiorców oraz opracować procedury w tym zakresie.
- Plantatorzy poprzez szkolenia lub w inny sposób powinni zostać poinformowani o możliwości przenoszenia zakażeń na owoce i skutkach tych zakażeń.
- Przedstawiciel punktu skupu do którego dostarczane są surowce powinien prowadzić kontrolę na terenie plantacji w zakresie respektowania przez dostawców wymogów higieny i zgodności postępowania z zapisami instrukcji w tym zakresie.
- Wszyscy dostawcy surowców muszą być wpisani do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Egzekwowanie zasad higienicznych przy zbiorze, transporcie surowców oraz dostarczanie surowców tylko przez zarejestrowanych producentów powinno być na bieżąco weryfikowane przez właścicieli punktów skupu.
Nieprzestrzeganie ww. obowiązków powinno skutkować nieprzyjmowaniem surowców od tych dostawców.