W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Konkurs "Smacznie gotuję - żywności nie marnuję"

05.04.2023

Zapraszamy do udziału w wojewódzkim konkursie na przepis pt. „SMACZNIE GOTUJĘ – ŻYWNOŚCI NIE MARNUJĘ”, realizowanego przez Wojewódzką Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Lublinie, nad którym patronat honorowy objął Lubelski Kurator Oświaty.

Konkurs - „SMACZNIE GOTUJĘ – ŻYWNOŚCI NIE MARNUJĘ”

 

Tematem konkursu jest przygotowanie pracy - przepisu na potrawę wykonaną we własnym gospodarstwie domowym, do zrobienia której zużyto niewykorzystane w gospodarstwie domowym produkty spożywcze, z uwzględnieniem wykazu produktów i ich gramatury oraz fotografii gotowego dania.

Konkurs adresowany jest do uczniów z klas VI-VIII szkół ponadpodstawowych z województwa lubelskiego, biorących udział w Ogólnopolskim Programie Edukacyjnym „Trzymaj Formę!”.

Celem konkursu jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków, zwrócenie uwagi na problem marnotrawienia żywności, zwiększenie świadomości na temat możliwości ponownego użycia produktów spożywczych, które nie zostały wykorzystane podczas przygotowywania posiłków, wzbudzenie kreatywności i zainteresowania samodzielnym przygotowaniem posiłków a także rozwijanie umiejętności komponowania posiłków z uwzględnieniem ich wartości odżywczych.

Termin nadsyłania prac upływa 12 maja 2023 r.

 

 

REGULAMIN WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU „SMACZNIE GOTUJĘ – ŻYWNOŚCI NIE MARNUJĘ” realizowanego w ramach programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!”

 

I. POSTANOWIENIA OGÓLNE

1. Organizatorem Konkursu jest Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie, zwana dalej Organizatorem, z siedzibą w Lublinie, przy ul. Pielęgniarek 6.

2. Patronat Honorowy nad konkursem: Lubelski Kurator Oświaty.

II. CELE KONKURSU

1. Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej.

2. Zwrócenie uwagi na problem marnotrawienia żywności.

3. Zwiększenie świadomości na temat możliwości ponownego użycia produktów spożywczych, które nie zostały wykorzystane podczas przygotowywania posiłków w gospodarstwie domowym. 4. Edukacja konsumencka.

5. Wzbudzenie kreatywności i zainteresowania samodzielnym przygotowaniem posiłków.

6. Rozwijanie umiejętności komponowania posiłków z uwzględnieniem ich wartości odżywczych.

III. ZASIĘG I WARUNKI UCZESTNICTWA

1. Konkurs odbywa się na terenie województwa lubelskiego w szkołach podstawowych, które biorą udział w programie „Trzymaj Formę!”.

2. Konkurs jest jednoetapowy, rozstrzygany na poziomie wojewódzkim, z pominięciem poziomu powiatowego.

3. W Konkursie uczestniczą dzieci z klas VI-VIII.

IV. RAMY CZASOWE

1. Zakres czasowy Konkursu: od 3 kwietnia 2023r. do 16 czerwca 2023r.

2.Termin nadsyłania prac upływa 12 maja 2023r. (decyduje data stempla pocztowego).

3. Wyniki Konkursu zamieszczone zostaną na stronie internetowej Organizatora: www.gov.pl/web/wsse-lublin oraz na profilu Facebook WSSE w Lublinie najpóźniej do dnia 16 czerwca 2023r.

4. Nagrody dla laureatów zostaną przekazane do szkół za pośrednictwem Powiatowych Stacji Sanitarno – Epidemiologicznych z terenu województwa lubelskiego lub podczas organizacji uroczystości podsumowania konkursu.

V. ZAKRES TEMATYCZNY

1. Tematem Konkursu jest wykonanie pracy w formacie A4 (technika dowolna). Praca powinna zawierać opis przygotowania potrawy wykonanej we własnym gospodarstwie domowym, do zrobienia której spożytkowano niewykorzystane produkty spożywcze, z uwzględnieniem: - wykazu produktów i określenia ich ilości (gramy, dekagramy, litry, miary domowe typu łyżka stołowa, szklanka), sposobu wykonania potrawy, wskazania które produkty zostały użyte ponownie oraz ich pierwotnego przeznaczenia (np. pozostałe z obiadu ziemniaki, zostały wykorzystane do zrobienia sałatki) oraz tych, które dodano do potrawy jako nowe. - fotografii dania z przepisu, która została wykonana przez uczestnika konkursu (może być to również wydruk z drukarki).

W procesie przygotowania potrawy powinna uczestniczyć osoba dorosła, aby zapewnić bezpieczeństwo podczas obróbki żywności. Osoba ta może pomagać w przygotowaniu dania w procesach, które mogą stanowić problem dla uczestnika konkursu oraz z uwagi na zapewnienie bezpieczeństwa (np. obsługa piekarnika, kuchenki), natomiast powinna być wyłączona z tworzenia pracy na potrzeby konkursu.

VI. ZASADY PRZEPROWADZENIA KONKURSU

1. Warunkiem uczestnictwa jest wykonanie pracy zgodnie z zakresem tematycznym Konkursu.

2. Praca powinna być wykonana samodzielnie przez uczestnika i sporządzona na potrzeby niniejszego Konkursu. Na potrzeby konkursu nie mogą być wykorzystane już istniejące pomysły, fotografie znalezione np. w internecie.

3. Prace mogą być wykorzystane i prezentowane przez Organizatora w mediach społecznościowych.

4. Prace nie spełniające warunków formalnych zostaną odrzucone.

5. Do każdej pracy należy dołączyć:

a) Załącznik Nr 1 „Karta zgłoszenia do Konkursu „SMACZNIE GOTUJĘ – ŻYWNOŚCI NIE MARNUJĘ”.

b) Załącznik Nr 2 „Zgoda przedstawiciela ustawowego dziecka na udział w konkursie, które nie ukończyło 18 roku życia”.

6. Jeżeli z danej szkoły będzie wysyłana więcej niż jedna praca, to każda z nich wraz z załącznikami jak wyżej powinna znaleźć się w osobnej koszulce. UWAGA: prace zgłoszone w ramach konkursu nie mogą stanowić reklamy produktów lub ich producentów, nazw i logotypów firm oraz ich produktów.

7. Prace należy przesłać na adres Organizatora:

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie Oddział Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej ul. Pielęgniarek 6 20-708 Lublin z dopiskiem: Konkurs „SMACZNIE GOTUJĘ – ŻYWNOŚCI NIE MARNUJĘ”

VII. ZASADY OCENY PRAC KONKURSOWYCH

1. Organizator powoła Jury Konkursu, które wyłoni zwycięzców.

2. Głównym kryterium oceny prac będzie pomysłowość w spożytkowaniu niewykorzystanych produktów spożywczych do wykonania dania oraz staranność i transparentność wykonania pracy. Komisja będzie też brała pod uwagę walory zdrowotne przygotowanego dania.

VIII. UWAGI DODATKOWE

1. Prace nie spełniające wymogów formalnych (brak Załącznika nr 1 Załącznika nr 2) nie wezmą udziału w Konkursie.

2. Dane uczestników Konkursu będą chronione na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. U. Unii Europejskiej Nr L119/1)

3. Autorzy nadesłanych prac zgadzają się na bezpłatne wykorzystywanie prac przez jednostki Państwowej Inspekcji Sanitarnej do działań niekomercyjnych. Organizatorzy nie odsyłają prac przesłanych na konkurs. Prace biorące udział w konkursie będą przechowywane przez 3 lata począwszy od daty rozpoczęcia konkursu, następnie zostaną zniszczone.

4. Rozstrzygnięcie Jury jest ostateczne (od werdyktu nie przysługuje odwołanie).

5. Wszystkie sprawy nie uwzględnione w Regulaminie rozstrzyga Organizator.

6. Organizator zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w Regulaminie, także ram czasowych Konkursu z przyczyn niezależnych.

7. Dodatkowe informacje o Konkursie udzielane są przez pracowników Oddziału Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej WSSE w Lublinie, tel. 81 533-41-79.

IX. NAGRODY I WYRÓŻNIENIA

1. Organizator przewiduje wyłonienie 15 laureatów najciekawszych prac, którzy otrzymają dyplomy oraz nagrody rzeczowe.

X. KLAUZULA INFORMACYJNA

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, dalej zwanego RODO, informujemy, że:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Lublinie. Dane do kontaktu: ul. Pielęgniarek 6, 20-708 Lublin tel. 81 74 34 272 lub 81 53 34 100 fax. 81 743 46 86 e-mail: wsse.lublin@sanepid.gov.pl

2) Inspektor ochrony danych dostępny jest pod adresem e-mail: iod.wsse.lublin@sanepid.gov.pl oraz w siedzibie Wojewódzkiej Stacji

3) Państwa dane osobowe przetwarzamy w celu przeprowadzenia Konkursu „SMACZNIE GOTUJĘ – ŻYWNOŚCI NIE MARNUJĘ” oraz wyłonienia laureatów konkursu. Podstawą przetwarzania danych będzie zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). Przysługuje Państwu prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

4) Odbiorcami Państwa danych osobowych mogą być: - partnerzy konkursu - podmioty uprawnione do ich otrzymania na podstawie przepisów prawa, - podmioty, które przetwarzają dane osobowe w imieniu Administratora, na podstawie zawartej umowy powierzenia przetwarzania danych (w tym firmy świadczące usługi w zakresie systemów informatycznych użytkowanych przez Administratora), - podmioty uprawnione do obsługi doręczeń (w tym doręczeń środkami komunikacji elektronicznej) Państwa dane będziemy udostępniać jury powołanemu do oceny prac konkursowych. Ponadto dane laureatów zamieścimy na stronie internetowej oraz profilu Facebook WSSE w Lublinie.

5) Państwa dane osobowe będziemy przechowywać przez czas niezbędny do przeprowadzenia i zakończenia konkursu, a następnie przez okres zgodny z kategorią archiwalną wynikającą z jednolitego rzeczowego wykazu akt organów zespolonej administracji rządowej w województwie i urzędów obsługujących te organy (załącznik nr 5 do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych (Dz.U. z 2011r., Nr 14 poz 67).

6) Podanie danych osobowych jest niezbędne do udziału w konkursie. Prace bez wymaganych danych nie będą ocenianie w konkursie.

7) Przysługuje Państwu prawo do: dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania – na zasadach określonych w art. 15-18 RODO.

8) Przysługuje Państwu prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (ul. Stawki 2, 00 - 193 Warszawa), gdy uznają Państwo, że Administrator przetwarza dane z naruszeniem przepisów RODO. 9) Nie będziemy przetwarzać Państwa danych w sposób zautomatyzowany ani w formie profilowania.

Materiały

Regulamin konkursu
Regulamin-konkursu-GOTUJE.pdf 0.17MB
Załącznik Nr 1 do Regulaminu konkursu Smacznie gotuję - żywności nie marnuję
Zalacznik-1-do-Regulaminu-konkursu-smacznie-gotuje.docx 0.01MB
Załącznik Nr 2 do Regulaminu konkursu Smacznie gotuję - żywności nie marnuję
Zalacznik-2-do-Regulaminu-konkursu-smacznie-gotuje.docx 0.01MB
{"register":{"columns":[]}}