W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat dla producentów żywności pochodzenia roślinnego

PIS

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Przasnyszu informuje wszystkich producentów żywności pochodzenia roślinnego, którzy produkują i wprowadzają wyprodukowaną żywność do obrotu poprzez sprzedaż:

  •  na straganach na lokalnym rynku
  •  do punktów skupu
  •  do firm zewnętrznych

że powinni zgłosić się do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej  w Przasnyszu, ul. Gołymińska 13, pokój Nr 5 w godzinach pracy 7.30 – 15.05, celem dokonania wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

 

Obowiązek dokonania powyższego wpisu wynika z art. 63 ust. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2022 r. poz. 2132).

Prowadzenie działalności w zakresie wprowadzania wytworzonej żywności do obrotu bez wpisu do rejestru skutkuje nałożeniem kary pieniężnej na podstawie art. 103 ust.1 pkt 4 ww. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2022 r. poz. 2132).

 

W celu uzyskania wpisu należy złożyć w formie pisemnej:

  • wniosek o wpis do rejestru zakładów - druk do pobrania na stronie internetowej stacji: Pliki do pobrania

lub w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Przasnyszu, ul. Gołymińska 13, pokój Nr 5 w godzinach pracy 7.30 - 15.05

  • ksero zaświadczenia o nadaniu numeru ewidencyjnego przez ARiMR.
{"register":{"columns":[]}}