W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

p.o. Kierownik Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku - inż. Halina Bunio

e-mail: hz.psse.raciborz@sanepid.gov.pl

Zadania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku:

  1. Rejestracja i zatwierdzanie, zawieszanie oraz cofanie zatwierdzenia zakładów produkcji i obrotu żywnością pochodzenia niezwierzęcego oraz wprowadzających do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego nie objętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej.
  2. Bieżący nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego.
  3. Nadzór nad jakością zdrowotną żywności.
  4. Bieżący nadzór sanitarny nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami    użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
  5. Propagowanie zasad racjonalnego żywienia oraz prowadzenie ocen jakości i sposobu żywienia określonych grup ludności.
{"register":{"columns":[]}}