Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 7 czerwca 2025
06.06.2025
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności obchodzony jest 7 czerwca. Celem tego dnia jest zwiększenie świadomości na temat znaczenia bezpieczeństwa żywności i zachęcenie do działań, które mogą poprawić bezpieczeństwo żywności na całym świecie. W tym roku, 7 czerwca 2025, głównym tematem jest "Nauka jest sercem bezpieczeństwa żywności".
- Cel: Dzień ten został ustanowiony przez ONZ w 2018 roku.
- Hasło 2025: "Nauka jest sercem bezpieczeństwa żywności".
- Znaczenie: Bezpieczeństwo żywności to nie tylko zdrowie publiczne, ale także dobrobyt i rozwój ludzkości.
-
Jak przyczynić się do poprawy bezpieczeństwa żywności:
- Indywidualnie: Podejmując świadome decyzje dotyczące wyboru żywności, jej przechowywania i przygotowywania.
- Społecznie: Poprzez promowanie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności, wspieranie inicjatyw na rzecz poprawy jakości żywności i wspieranie producentów dbających o bezpieczeństwo swoich produktów.
- Branżowo: Przez stosowanie najlepszych praktyk, wdrażanie systemów zarządzania jakością i aktywne uczestnictwo w opracowywaniu i wdrażaniu norm bezpieczeństwa żywności.
Ważne punkty związane z bezpieczeństwem żywności:
- Bezpieczna żywność to żywność wolna od zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych .
- Różne grupy uczestniczą w łańcuchu dostaw żywności, od producentów, przez przetwórców, dystrybutorów, aż po konsumentów, i wszyscy mają wpływ na jej bezpieczeństwo.
- Bezwzględnie należy przestrzegać zasad higieny żywności, w tym utrzymywania czystości, oddzielania surowych i gotowanych, dokładnego gotowania oraz bezpiecznego przechowywania.
- Wiedza na temat bezpieczeństwa żywności jest niezbędna do podejmowania świadomych decyzji: dotyczących wyboru i przygotowania żywności.
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to ważna okazja do przypomnienia, że bezpieczeństwo żywności to nasza wspólna odpowiedzialność.