W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 7 czerwca 2025

06.06.2025

bezpieczeństwo żywnościowe 2025

 Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności obchodzony jest 7 czerwca. Celem tego dnia jest zwiększenie świadomości na temat znaczenia bezpieczeństwa żywności i zachęcenie do działań, które mogą poprawić bezpieczeństwo żywności na całym świecie. W tym roku, 7 czerwca 2025, głównym tematem jest "Nauka jest sercem bezpieczeństwa żywności". 

  • Cel: Dzień ten został ustanowiony przez ONZ w 2018 roku.
  • Hasło 2025: "Nauka jest sercem bezpieczeństwa żywności".
  • Znaczenie: Bezpieczeństwo żywności to nie tylko zdrowie publiczne, ale także dobrobyt i rozwój ludzkości. 
  • Jak przyczynić się do poprawy bezpieczeństwa żywności:
    • Indywidualnie: Podejmując świadome decyzje dotyczące wyboru żywności, jej przechowywania i przygotowywania. 
    • Społecznie: Poprzez promowanie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności, wspieranie inicjatyw na rzecz poprawy jakości żywności i wspieranie producentów dbających o bezpieczeństwo swoich produktów. 
    • Branżowo: Przez stosowanie najlepszych praktyk, wdrażanie systemów zarządzania jakością i aktywne uczestnictwo w opracowywaniu i wdrażaniu norm bezpieczeństwa żywności. 
Ważne punkty związane z bezpieczeństwem żywności:
  • Bezpieczna żywność to żywność wolna od zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych .
  • Różne grupy uczestniczą w łańcuchu dostaw żywności, od producentów, przez przetwórców, dystrybutorów, aż po konsumentów, i wszyscy mają wpływ na jej bezpieczeństwo. 
     
  • Bezwzględnie należy przestrzegać zasad higieny żywności, w tym utrzymywania czystości, oddzielania surowych i gotowanych, dokładnego gotowania oraz bezpiecznego przechowywania. 
     
  • Wiedza na temat bezpieczeństwa żywności jest niezbędna do podejmowania świadomych decyzji: dotyczących wyboru i przygotowania żywności. 
     
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to ważna okazja do przypomnienia, że bezpieczeństwo żywności to nasza wspólna odpowiedzialność.

 

{"register":{"columns":[]}}