W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy:

 

1)  sprawowanie urzędowej kontroli żywności zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie procedurami i zatwierdzonym harmonogramem kontroli w zakładach znajdujących się pod nadzorem Powiatowego Inspektora;

2)  prowadzenie urzędowych kontroli żywności w związku z powiadomieniami alarmowymi w systemie RASFF;

3)  prowadzenie czynności kontrolnych w odniesieniu do obiektów działających w zakresie produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;

4)  pobieranie próbek do badań art. spożywczych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu zgodnie z zatwierdzonym harmonogramem poboru;

5)  ocena sposobu żywienia w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego;

6)  współpraca z innymi inspekcjami w zakresie wspólnych kontroli oraz wymiany istotnych informacji dotyczących obiektów nadzorowanych;

7)  opracowywanie planów pracy Sekcji oraz wymaganej sprawozdawczości rocznej względnie okresowej (sprawozdawczość okresowa w zależności od poleceń jednostek nadrzędnych);

8)  prowadzenie ewidencji obiektów nadzorowanych przez Sekcję, wymaganych rejestrów i innej dokumentacji;

9)    załatwianie interwencji ludności dotyczących jakości zdrowotnej środków spożywczych, materiałów do kontaktu z żywnością, a także stanu sanitarnego obiektów;

10)  współpraca z innymi komórkami i stanowiskami pracy Stacji w zakresie bezpieczeństwa żywności, stanu sanitarnego obiektów i kształtowania właściwych postaw ;

11)  zadania wynikające z obronności państwa.

{"register":{"columns":[]}}