Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy:
1) sprawowanie urzędowej kontroli żywności zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie procedurami i zatwierdzonym harmonogramem kontroli w zakładach znajdujących się pod nadzorem Powiatowego Inspektora;
2) prowadzenie urzędowych kontroli żywności w związku z powiadomieniami alarmowymi w systemie RASFF;
3) prowadzenie czynności kontrolnych w odniesieniu do obiektów działających w zakresie produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
4) pobieranie próbek do badań art. spożywczych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu zgodnie z zatwierdzonym harmonogramem poboru;
5) ocena sposobu żywienia w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego;
6) współpraca z innymi inspekcjami w zakresie wspólnych kontroli oraz wymiany istotnych informacji dotyczących obiektów nadzorowanych;
7) opracowywanie planów pracy Sekcji oraz wymaganej sprawozdawczości rocznej względnie okresowej (sprawozdawczość okresowa w zależności od poleceń jednostek nadrzędnych);
8) prowadzenie ewidencji obiektów nadzorowanych przez Sekcję, wymaganych rejestrów i innej dokumentacji;
9) załatwianie interwencji ludności dotyczących jakości zdrowotnej środków spożywczych, materiałów do kontaktu z żywnością, a także stanu sanitarnego obiektów;
10) współpraca z innymi komórkami i stanowiskami pracy Stacji w zakresie bezpieczeństwa żywności, stanu sanitarnego obiektów i kształtowania właściwych postaw ;
11) zadania wynikające z obronności państwa.