Kampania EFSA "Safe2Eat"
18.11.2025
Choroby przenoszone drogą pokarmową
* Zdarzyło ci się zatrucie pokarmowe i zastanawiasz się, jak można było tego uniknąć?
Europejscy naukowcy szczegółowo badają i monitorują ryzyko chorób przenoszonych drogą pokarmową. Ale czy wiesz, że proste nawyki, takie jak prawidłowe metody przyrządzania i przechowywania posiłków oraz mycie rąk, mogą być bardzo pomocne w zapobieganiu zatruciom pokarmowym?
* Czy wiesz, jak możesz chronić swoją rodzinę przed zatruciem pokarmowym?
Europejscy naukowcy nieustannie dbają o ograniczanie ryzyka dzięki monitorowaniu chorób przenoszonych drogą pokarmową.
Ty też możesz zadbać o bezpieczeństwo! Proste nawyki, takie jak obróbka żywności w odpowiedniej temperaturze czy oddzielanie żywności surowej od ugotowanej, mogą mieć duże znaczenie w kuchni dla Twojego zdrowia.
* Boisz się zatrucia pokarmowego?
Możesz zapobiegać chorobom przenoszonym drogą pokarmową, stosując właściwe techniki gotowania, myjąc przybory kuchenne oraz bezpiecznie przechowując żywność
Poznaj wskazówki europejskich naukowców, dzięki którym zadbasz o bezpieczeństwo👇
https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning
Prawidłowe postępowanie z żywnością
* Szukasz jasnych wskazówek, dzięki którym twoje posiłki będą bezpieczne? Możesz zacząć od przestrzegania kilku prostych zasad dotyczących higieny żywności:
- Myj ręce
- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- Zadbaj o poprawne rozmrażanie żywności
* Chcesz cieszyć się smakiem zrównoważonych posiłków w swoim domu bez obaw o ich bezpieczeństwo?
Dbanie o bezpieczeństwo żywności nie musi być trudne. Mycie rąk, dokładne gotowanie żywności i odpowiednie przechowywanie to kilka zasad bezpiecznego obchodzenia się z żywnością, które możesz z łatwością zastosować w swojej kuchni.
* Masz intensywny dzień? Wystarczy kilka minut, aby zadbać o bezpieczeństwo każdego posiłku!
Poznaj bezpieczne praktyki dotyczące higieny żywności:
- Nie zapominaj o przechowywaniu łatwo psujących się produktów w lodówce.
- Kontroluj temperaturę, aby zadbać o prawidłowe gotowanie.
- Unikaj zanieczyszczenia krzyżowego – korzystaj z oddzielnych przyborów kuchennych.
Więcej informacji: #Safe2EatEU. Kliknij poniżej, aby dowiedzieć się więcej! 👇