W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania EFSA "Safe2Eat"

18.11.2025

Zdarzyło ci się zatrucie pokarmowe i zastanawiasz się jak można było tego uniknąć

Choroby przenoszone drogą pokarmową

 

  *   Zdarzyło ci się zatrucie pokarmowe i zastanawiasz się, jak można było tego uniknąć?

 

Europejscy naukowcy szczegółowo badają i monitorują ryzyko chorób przenoszonych drogą pokarmową. Ale czy wiesz, że proste nawyki, takie jak prawidłowe metody przyrządzania i przechowywania posiłków oraz mycie rąk, mogą być bardzo pomocne w zapobieganiu zatruciom pokarmowym?

 

 

  *   Czy wiesz, jak możesz chronić swoją rodzinę przed zatruciem pokarmowym?

 

Europejscy naukowcy nieustannie dbają o ograniczanie ryzyka dzięki monitorowaniu chorób przenoszonych drogą pokarmową.

 

Ty też możesz zadbać o bezpieczeństwo! Proste nawyki, takie jak obróbka żywności w odpowiedniej temperaturze czy oddzielanie żywności surowej od ugotowanej, mogą mieć duże znaczenie w kuchni dla Twojego zdrowia.

 

 

  *   Boisz się zatrucia pokarmowego?

 

Możesz zapobiegać chorobom przenoszonym drogą pokarmową, stosując właściwe techniki gotowania, myjąc przybory kuchenne oraz bezpiecznie przechowując żywność

 

Poznaj wskazówki europejskich naukowców, dzięki którym zadbasz o bezpieczeństwo👇

https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning

 

Prawidłowe postępowanie z żywnością

 

  *   Szukasz jasnych wskazówek, dzięki którym twoje posiłki będą bezpieczne? Możesz zacząć od przestrzegania kilku prostych zasad dotyczących higieny żywności:

 

- Myj ręce

- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

- Zadbaj o poprawne rozmrażanie żywności

 

 

  *   Chcesz cieszyć się smakiem zrównoważonych posiłków w swoim domu bez obaw o ich bezpieczeństwo?

 

Dbanie o bezpieczeństwo żywności nie musi być trudne. Mycie rąk, dokładne gotowanie żywności i odpowiednie przechowywanie to kilka zasad bezpiecznego obchodzenia się z żywnością, które możesz z łatwością zastosować w swojej kuchni.

 

 

  *   Masz intensywny dzień? Wystarczy kilka minut, aby zadbać o bezpieczeństwo każdego posiłku!

 

Poznaj bezpieczne praktyki dotyczące higieny żywności:

 

- Nie zapominaj o przechowywaniu łatwo psujących się produktów w lodówce.

- Kontroluj temperaturę, aby zadbać o prawidłowe gotowanie.

- Unikaj zanieczyszczenia krzyżowego – korzystaj z oddzielnych przyborów kuchennych.

 

Więcej informacji: #Safe2EatEU. Kliknij poniżej, aby dowiedzieć się więcej! 👇

https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/proper-food-handling

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}