Zadania Higieny Żywności Żywienia i Produktów Kosmetycznych
Na podstawie art. 1. oraz art. 4.1. ustawy z dnia 14 marca 1985 roku o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (t.j. DZ.U. z 2024 r., poz. 416) do zadań z zakresu zdrowia publicznego sekcji Higieny Żywności Żywienia i Produktów kosmetycznych należy:
- Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczących warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego to jest w restauracjach, stołówkach zakładowych, blokach żywienia w szpitalach, bufetach przy zakładach pracy, stołówkach w żłobkach i domach małego dziecka, stołówkach szkolnych i przedszkolnych, na koloniach, obozach, w domach wczasowych, w domach opieki społecznej, w zakładach małej gastronomii i innych zakładach żywienia zbiorowego.
- Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia spełnienia wymagań, w kierunku badań m.in.: mikrobiologicznych, chemicznych (metale, pozostałości pestycydów, mykotoksyny, metanol, cyjanowodór, azotany, WWA, substancji dodatkowych, migracji globalnej, zawartości substancji konserwujących/witamin i minerałów), cech organoleptycznych oraz znakowania.
- Nadzór nad jakością zdrowotną żywnością.
- Kontrola spełniania wymagań rozporządzenia (WE) nr 1223/2009 dotyczące wytwarzanych i wprowadzanych do obrotu produktów kosmetycznych.
- Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych - RASFF.
- Podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX.
- Prowadzenie dochodzeń epidemiologicznych przy współudziale Sekcji Epidemiologicznej w ognisku choroby przenoszonej drogą pokarmową oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie.
- Prowadzanie kontroli sanitarnych na wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej celem zatwierdzenia ich działalności w sektorze spożywczym zlokalizowanych na terenie nadzorowanym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Starogardzie Gdańskim.
- Prowadzenie rejestru zakładów sektora spożywczego nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Starogardzie Gdańskim oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych.
- Przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej żywności eksportowanej i importowanej.
- Organizowanie, prowadzenie oraz udział w szkoleniach wewnętrznych i zewnętrznych.