W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

 

Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, wchodzącej w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego, należy sprawowanie nadzoru sanitarnego nad bezpieczeństwem żywności i żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Zadania te realizowane są poprzez:

1. Prowadzenie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.

2.Podejmowanie działań w ramach systemu RASFF i systemu ACC.

3. W ramach kontroli sanitarnych w nadzorowanych zakładach uwzględnianie oceny spełniania wymagań prawnych, w szczególności w zakresie: zanieczyszczeń żywności, w tym mikrobiologicznych i chemicznych; stosowania substancji dodatkowych do żywności oraz

materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

4. Realizowanie „Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS”

5. Prowadzenie wzmożonego nadzór nad zakładami, których stan sanitarny wymaga poprawy.

6. Dokonywanie oceny stanu żywienia pacjentów w szpitalach na podstawie jadłospisów/ posiłków.

7. Dokonywanie oceny stanu żywienia w jednostkach systemu oświaty – na zgodność z przepisami w tym zakresie.

8. Prowadzenie nadzoru nad produkcją pierwotną.

9.Prowadzenie nadzoru nad przestrzeganiem wymagań dotyczących znakowania, prezentacji i reklamy żywności na etapie produkcji, importu i obrotu, w tym również suplementów diety, żywności dla określonych grup oraz środków spożywczych wzbogaconych, określonych w szczególności w przepisach.

10.Prowadzenie ewidencji nadzorowanych obiektów i podejmowanych działań;

11.Prowadzenie stosownych rejestrów i dokumentów.

{"register":{"columns":[]}}