16 Października Światowy Dzień Żywności #WorldFoodDay
16.10.2025
16 Października Światowy Dzień Żywności #WorldFoodDay
16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, uznawany za jedno z kluczowych międzynarodowych świąt poświęconych zagadnieniom żywnościowym. Celem obchodów jest m. in. zwiększanie świadomości nt. globalnych problemów związanych z żywnością oraz promowanie solidarności w walce z głodem i niedożywieniem
Temat tegorocznej edycji „ Ramię w ramię dla lepszej żywności i lepszej przyszłości ” nawiązuje do inicjatywy FAO „Ramię w ramię”, która promuje działania, kierowane przez poszczególne kraje partnerstwa, mające na celu przekształcenie systemów rolno-spożywczych i wzmocnienie bezpieczeństwa żywnościowego.
Historia
Święto to zostało ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa - FAO w 1979 roku, a pierwsze obchody odbyły się w 1981 roku. Datę
16 października wybrano dla upamiętnienia założenia FAO w 1945 roku. W 1980 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ poparło to wydarzenie, uznając, że dostęp do żywności jest fundamentalnym warunkiem istnienia i rozwoju człowieka.
Znaczenie
Światowy Dzień Żywności ma na celu zwrócenie uwagi na globalne problemy żywnościowe, takie jak głód, niedożywienie i ubóstwo. W 1996 roku podczas Światowego Szczytu Żywnościowego 185 krajów zobowiązało się do zmniejszenia liczby głodujących dzieci, kobiet i mężczyzn o połowę do 2015 roku . Mimo postępów, nadal około 870 milionów ludzi cierpi z powodu głodu i niedożywienia.
Obchody w Polsce
W Polsce święto jest obchodzone od 1981 roku. Inicjatywy podejmowane w tym dniu zmierzają do podniesienia świadomości żywieniowej oraz promowanie działań na rzecz jej poprawy. Istnieje 31 Banków Żywności, które zbierają i przekazują jedzenie potrzebującym oraz instytucjom charytatywnym.
Paradoks współczesnego świata
Liczba 673 milionów głodujących to nie abstrakcja statystyczna. To konkretni ludzie –
matki, które nie mogą nakarmić dzieci, rolnicy bez dostępu do nasion, społeczności odcięte od rynków.
Jednocześnie w innych częściach świata rosnące poziomy otyłości i masowe marnotrawstwo wskazują że system stracił równowagę.
Trzecia część produkowanej żywności nigdy nie trafia do konsumentów.
Nadmiar i niedobór współistnieją, często bok w bok.
16 października to dzień refleksji :
- dzień, aby przypomnieć sobie, że 673 miliony głodujących to nie statystyka, ale ludzie
- dzień, aby zastanowić się nad paradoksem naszego systemu
- dzień, aby zobaczyć możliwości.
Każdy może być bohaterem żywności. Każdy wybór ma znaczenie.
Nasze działania są naszą przyszłością.