W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jesień na talerzu - dynia

04.11.2025

Jesień na talerzu - dynia

Owoce i warzywa 5 razy dziennie – smaczna dynia.

Owoce i warzywa są źródłem witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów i innych niezbędnych dla zdrowia składników. Wykorzystaj jesień, która w nie obfituje i wzbogać swoją codzienną dietę

Korzyści z jedzenia owoców i warzyw

Regularne jedzenie warzyw i owoców wpływa pozytywnie na nasze zdrowie -  to fakt niezaprzeczalny. Korzyści są wszechstronne:

  • przeciwdziałanie rozwojowi różnych chorób (nowotworów, chorób układu pokarmowego i krążenia)
  • wspomaganie leczenia np. nadwagi i otyłości
  • wspieranie pracy układu odpornościowego
  • spowalnianie procesów starzenia się organizmu
  • korzystny wpływa na wygląd sylwetki, cery i włosów
  • poprawa samopoczucia.

Jednym z bardzo popularnych obecnie darów jesieni jest DYNIA.

Warzywo to do czasów Krzysztofa Kolumba nie było znane w Europie i trafiło na Stary Kontynent dopiero 50 lat po odkryciu Ameryki. Najprawdopodobniej roślina ta wywodzi się od podobnych do tykwy owoców o gorzkim miąższu i jadalnych nasionach. Indianie uprawiali ją właśnie ze względu na bogate w oleje i białko ziarna. W diecie Inków dynia stanowiła jedno z podstawowych dań.

Dynia wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości , przypisuje się jej  właściwości przeciwzapalne, immunostymulujące, antybakteryjne i przeciwcukrzycowe.

Jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego (3g/100g) , który reguluje pracę przewodu pokarmowego poprzez spowalnianie pasażu jelitowego.

Za sprawą dużej ilości wody (90%) jest niskoenergetyczna, dostarczając organizmowi w 100- gramowej porcji jedynie 28 kcal. 

Za pomarańczowy kolor warzywa odpowiadają duże ilości alfa i beta karotenu o działaniu antyoksydacyjnym. Właściwości przeciwutleniające wykazują też zawarte w dyni polifenole i flawonoidy. W warzywie występują także betaina i zeaksantyna, które korzystnie wpływają na wzrok.  Zawiera także 2 mg witaminy C w 100 g produktu. Ponadto zawiera w dość dużych ilościach witaminę E.

Poza miąższem dyni, istotne znaczenie w diecie człowieka mają jej pestki, głównie za sprawą dużej ilości zawartego w nich tłuszczu roślinnego (46%). Przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a konkretnie kwas linolowy, który w organizmie człowieka jest potrzebny do tworzenia kwasu γ-linolenowego. Brak tego kwasu może sprawić, że skóra staje się sucha i straci elastyczność, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek, osłabieniu ulega  naturalna odporności skóry na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych, co między innymi powoduje trudniejszy proces gojenia się pęknięć naskórka. Pestki dyni są również  dobrym źródłem  fitosteroli, dzięki którym działają  przeciwzakrzepowo, dostarczają również cynk, który potrzebny jest włosom i paznokciom.

 

Nie brakuje także składników mineralnych.  Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowo-nerwowego.  

Spożywanie pestek z dyni – na przykład całej paczki 100 g w ciągu dnia – dostarcza 30% zapotrzebowania na niacynę. Znajdująca się w niej substancja aktywna zwana kukurbitacyną działa przeciwpasożytniczo. 

{"register":{"columns":[]}}