KOMUNIKAT Nr 13/2025 z dnia 3 listopada 2025r. (dotyczy: Komunikatu Nr 6/2025 z dnia 5 sierpnia 2025r.) w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi dostarczanej z urządzenia wodociągowego zlokalizowanego w miejscowości Bierzwnica, gmina Świdwin, powiat świdwiński zaopatrującego w wodę mieszkańców miejscowości Bierzwnica, Kluczkowo, Kluczkówko, Krasna
03.11.2025
KOMUNIKAT Nr 13/2025
Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Świdwinie
z dnia 3 listopada 2025r.
(dotyczy: Komunikatu Nr 6/2025 z dnia 5 sierpnia 2025r.)
w sprawie
jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
dostarczanej z urządzenia wodociągowego zlokalizowanego
w miejscowości Bierzwnica, gmina Świdwin, powiat świdwiński
zaopatrującego w wodę mieszkańców miejscowości
Bierzwnica, Kluczkowo, Kluczkówko, Krasna (około 715 osób)
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdwinie po zapoznaniu się
ze sprawozdaniem z badań nr Spr/ŚR/K/4818-Q/25 z dnia 31 października 2025, próbki wody pobranej do badania w dniu 28 października 2025 roku w ramach nadzoru sanitarnego - punkt czerpalny: hydrofornia Bierzwnica, stwierdza, że woda spełnia wymagania w zakresie parametru chemicznego: amonowy jon, określonego w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r., poz. 2294)
W związku z powyższym:
- Woda z kranu może być spożywana i używana do przygotowania posiłków.
- Woda może być używana do mycia owoców, warzyw, naczyń kuchennych
i prania. - Woda nadaje się do kąpieli, mycia zębów, przemywania otwartych zranień.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
w Świdwinie
Materiały
KOMUNIKAT Nr 13/2025 z dnia 3 listopada 2025r. (dotyczy: Komunikatu Nr 6/2025 z dnia 5 sierpnia 2025r.) w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi dostarczanej z urządzenia wodociągowego zlokalizowanego w miejscowości Bierzwnica, gmina Świdwin, powiat świdwiński zaopatrującego w wodę mieszkańców miejscowości Bierzwnica, Kluczkowo, Kluczkówko, KrasnaKomunikat_nr_13_03112025.pdf 0.59MB