W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przechowywanie warzyw

14.09.2023

Przechowywanie warzyw

Jak przechowywać warzywa, by długo były świeże? Przechowywanie długoterminowe to doskonały sposób na to, by cieszyć się letnimi plonami po zakończeniu zbiorów. Warto mieć na uwadze również, że przedłużanie trwałości zebranych plonów to też świetny sposób na oszczędzanie, co jest ważne dla wielu osób przed zimą.

Jak przechowywać warzywa na zimę?

Aby cieszyć się warzywami i owocami dłużej, z pomocą przychodzi zamrażanie. Odpowiednio przygotowane warzywa powinny być najpierw wyparzone a następnie zanurzone w zimnej wodzie i osuszone. Główną zasadą zamrażania jest korzystanie z hermetycznych worków, które należy maksymalnie wypełnić surowcem. Co ważne, po rozmrożeniu warzyw, nie należy ich ponownie zamrażać.

 

Do przechowywania przez całą zimę nadaje się wiele warzyw. 

Warzywa korzeniowe i kapustne potrzebują powietrza o dużej wilgotności i temperatury 1-4 stopnie Celsjusza. Najlepiej do tego celu nadają się piwnice.

Do skrzynek z warzywami korzeniowymi wsypujemy wilgotny piasek, by zabezpieczyć je przed wyschnięciem.

 

Innym sposobem przechowywania są kopce – do głębokich na 50-60 cm rowów wkłada się marchew, pietruszkę i seler; natomiast do 20-30 cm rowów buraki i kapustę. Rowy z warzywami przysypujemy ziemią, a po nadejściu mrozów przykrywamy dodatkowo słomą i ponownie zasypujemy ziemią.

{"register":{"columns":[]}}