W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania informacyjna „Wybieraj bezpieczną żywność” - II edycja, 2022

Wybieraj bezpieczną żywność

Tematy kampanii na rok 2022

  1. Suplementy diety.

Suplementy to nie leki to środki spożywcze. Pełnią funkcje odżywcze lub wspomagające działanie organizmu. Nie mają właściwości leczniczych czy zapobiegających chorobie.

https://www.gov.pl/web/gis/dekalog-suplementacji

https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/suplementy-diety-czy-pomagaja-w-zachowaniu-zdrowia-i-moga-chronic-przed-chorobami-w-tym-nowotworami/

https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/suplementy-diety-moda-czy-koniecznosc/

 

  1. Higiena żywności (również o chorobach przenoszonych drogą pokarmową).

Za bezpieczeństwo żywności dostępnej na polskim rynku odpowiada producent, ale od momentu zakupu żywności, to konsument ma wpływ na jej bezpieczeństwo. Bardzo ważne: odpowiednie przechowywanie żywności, postępowanie z produktem, zgodnie z zaleceniem producenta oraz zasadami higieny pozwala na minimalizację lub uniknięcie zakażenia.

https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/bezpieczenstwo-zywnosci-zalezy-rowniez-od-ciebie

https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2018/04/5-krok%C3%B3w-do-bezpiecznej-%C5%BCywno%C5%9Bci.pdf

 

  1. Znakowanie żywności (z uwzględnieniem alergenów).

Pokazanie korzyści płynących z czytania etykiet.

Etykiety produktów żywnościowych dostarczają istotnych informacji ułatwiających podejmowanie świadomych decyzji. Przed zakupem w szczególności warto zwrócić uwagę m.in. na skład, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia oraz na zawartość netto produktu. W przypadku niektórych produktów, określone są również specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia (np. przechowywanie w odpowiedniej temperaturze  lub użycie żywności po otwarciu opakowania, wskazania dot. koniecznej obróbki termicznej). Ważną informacją dla osób cierpiących na alergie lub nietolerancje jest wyszczególnienie alergenów w wykazie składników.

Etykiety zawierają również informacje o wartości odżywczej produktów oraz RWS.

https://www.gov.pl/web/gis/znakowanie-srodkow-spozywczych

https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/8-powodow-dla-ktorych-warto-czytac-etykiety/

Kampania jest w szczególności skierowana do osób w wieku 25-45 lat ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców.

 

Więcej o kampanii:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl

{"register":{"columns":[]}}