Webinar dot. Kampanii EFSA
11.10.2022
Kampania EFSA #EUChooseSafeFood odsłona druga – rozpoczyna się drugi rok wspólnej kampanii EFSA i GIS dotyczącej bezpieczeństwa żywności.
Jaka jest różnica między terminem przydatności do spożycia a datą minimalnej trwałości? Jakich zasad higieny żywności należy przestrzegać w domu, żeby zapewnić bezpieczeństwo swojej rodzinie? Czy należy obawiać się substancji dodatkowych stosowanych do żywności? To tylko niektóre z pytań zadawanych przez europejskich konsumentów, na które odpowiadaliśmy w ramach kampanii #EUChooseSafeFood, tłumacząc, jakie naukowe argumenty stoją za unijnym bezpieczeństwem żywności. Czerpiąc z zakończonej sukcesem pierwszej fazy projektu, w drugim roku kampanii omówimy szereg nowych tematów.
Celem kampanii #EUChooseSafeFood jest pomoc konsumentom w podejmowaniu świadomych decyzji. Kampania o zasięgu unijnym umożliwia konsumentom łatwy dostęp do praktycznych informacji przydatnych podczas kupowania i spożywania żywności – od pomocy przy czytaniu etykiet i informacji na temat substancji dodatkowych, do wskazówek na temat przygotowania i przechowywania produktów spożywczych.
Kampania skierowana jest do grupy odbiorców, którzy nie są specjalistami w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i odżywiania w wieku od 25 do 45 lat, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców. Odbiorcy ci mogą być zainteresowani zachowaniem dobrego samopoczucia, zdrowia, gotowaniem, aktywnym stylem życia i/lub tematyką bezpieczeństwa żywności, ale mogą potrzebować pomocy w poruszaniu się po zawiłościach dostępnych informacji. Z tego właśnie powodu naprzeciw potrzebom ludzi wychodzi EFSA, która przekazuje rzetelną wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności.
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Tomaszowie Mazowieckim z radością angażuje się w działania kampanii. Z tego powodu Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tomaszowie Mazowieckim serdecznie zaprasza do udziału w wydarzeniu online za pośrednictwem platformy Teams, na którym zaprezentowane zostaną materiały szkoleniowe dotyczące bezpieczeństwa żywności. Na spotkaniu zostaną podjęte tematy dot.:
- higieny żywności;
- znakowania żywności;
- alergenów.
Spotkania online zaplanowane są na dzień 19 października godzina 10:00, 24 października godzina 11:00 oraz godzina 18:00. Do spotkania można dołączyć się w wybranym przez siebie dniu i godzinie za pośrednictwem poniższych linków:
Link do webinaru 19.10.2022 r. (środa) godz. 10:00
Link do webinaru 24.10.2022 r. (poniedziałek) godz. 11:00
Link do webinaru 24.10.2022 r. (poniedziałek) godz. 18:00