W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Webinar dot. Kampanii EFSA

11.10.2022

Kampania EFSA #EUChooseSafeFood odsłona druga – rozpoczyna się drugi rok wspólnej kampanii EFSA i GIS dotyczącej bezpieczeństwa żywności.

webinar

Jaka jest różnica między terminem przydatności do spożycia a datą minimalnej trwałości? Jakich zasad higieny żywności należy przestrzegać w domu, żeby zapewnić bezpieczeństwo swojej rodzinie? Czy należy obawiać się substancji dodatkowych stosowanych do żywności? To tylko niektóre z pytań zadawanych przez europejskich konsumentów, na które odpowiadaliśmy w ramach kampanii #EUChooseSafeFood, tłumacząc, jakie naukowe argumenty stoją za unijnym bezpieczeństwem żywności. Czerpiąc z zakończonej sukcesem pierwszej fazy projektu, w drugim roku kampanii omówimy szereg nowych tematów. 

Celem kampanii #EUChooseSafeFood jest pomoc konsumentom w podejmowaniu świadomych decyzji. Kampania o zasięgu unijnym umożliwia konsumentom łatwy dostęp do praktycznych informacji przydatnych podczas kupowania i spożywania żywności – od pomocy przy czytaniu etykiet i informacji na temat substancji dodatkowych, do wskazówek na temat przygotowania i przechowywania produktów spożywczych.

Kampania skierowana jest do grupy odbiorców, którzy nie są specjalistami w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i odżywiania w wieku od 25 do 45 lat, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców. Odbiorcy ci mogą być zainteresowani zachowaniem dobrego samopoczucia, zdrowia, gotowaniem, aktywnym stylem życia i/lub tematyką bezpieczeństwa żywności, ale mogą potrzebować pomocy w poruszaniu się po zawiłościach dostępnych informacji. Z tego właśnie powodu naprzeciw potrzebom ludzi wychodzi EFSA, która przekazuje rzetelną wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności.

Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Tomaszowie Mazowieckim z radością angażuje się w działania kampanii. Z tego powodu Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tomaszowie Mazowieckim serdecznie zaprasza do udziału w wydarzeniu online za pośrednictwem platformy Teams, na którym zaprezentowane zostaną materiały szkoleniowe dotyczące bezpieczeństwa żywności. Na spotkaniu zostaną podjęte tematy dot.:

  • higieny żywności;
  • znakowania żywności;
  • alergenów.

Spotkania online zaplanowane są na dzień 19 października godzina 10:00, 24 października godzina 11:00 oraz godzina 18:00. Do spotkania można dołączyć się w wybranym przez siebie dniu i godzinie za pośrednictwem poniższych linków:

 

Link do webinaru  19.10.2022 r. (środa) godz. 10:00

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_YTE1MjI2Y2UtODcyZC00NTMwLWIyMTUtYzAzZTQ2MzgyNzE4%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22cbe0b6a4-29c2-4378-8990-650e2e728074%22%2c%22Oid%22%3a%22ac1a6a0a-32d7-4945-86cb-e177b31e6f2d%22%7d

 

Link do webinaru 24.10.2022 r. (poniedziałek) godz. 11:00

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_YzAzYjk4NTYtZTA5MC00NTdhLTg3MTQtNGY0ZGY2ZWNiODc1%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22cbe0b6a4-29c2-4378-8990-650e2e728074%22%2c%22Oid%22%3a%22ac1a6a0a-32d7-4945-86cb-e177b31e6f2d%22%7d

 

Link do webinaru 24.10.2022 r. (poniedziałek) godz. 18:00

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MjYyNmY1YmYtODA0MS00ZDJlLWIzNjktOTFhMzFhNzcwMTE4%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22cbe0b6a4-29c2-4378-8990-650e2e728074%22%2c%22Oid%22%3a%22ac1a6a0a-32d7-4945-86cb-e177b31e6f2d%22%7d

{"register":{"columns":[]}}