W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne grzybobranie

08.09.2025

Zdjęcie przedstawia trzy grzyby

Bezpieczne zbiory

Zbieraj wyłącznie te grzyby, które rozpoznajesz bez wątpliwości. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z „siateczką” od spodu kapelusza. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku - mogą być trudne do właściwego rozpoznania. Pamiętaj, żeby grzyby wykręcać w całości z podłoża, nie odcinać dolnej części trzonka. Pozostawienie całej owocni ułatwia identyfikację grzyba. Nie niszcz i nie rozkopuj grzybni – powstają z niej nowe grzyby.

Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.

Pamiętaj, że nawet wytrawni grzybiarze nieraz się mylą. Sprawdzaj, czy na pewno twoje znalezisko jest jadalne. Możesz korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą ci zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem.

Możesz też zanieść grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Pomogą ci ocenić, czy zbiór jest bezpieczny i możesz przygotować z niego posiłek.

Zatrucie

Zatrucie grzybami najczęściej wynika ze złego rozpoznania grzybów jadalnych i trujących. Może też być następstwem niewłaściwego przechowywania grzybów lub gotowych potraw. Objawy często przypominają niestrawność lub infekcję przewodu pokarmowego.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą też od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Czas wystąpienia objawów może być różny, w zależności od rodzaju grzybów. W niektórych sytuacjach pierwsze symptomy pojawiają się po kilku – a nieraz dopiero po kilkunastu godzinach.

Pierwsza pomoc

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie bagatelizuj ich. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.

Zapewnij pomoc lekarską, zadzwoń pod numer alarmowy 999 lub 112 lub przewieź chorego do szpitala. Możesz sprowokować wymioty. Nie podawaj osobie z objawami zatrucia mleka ani alkoholu.

Jeśli jedna osoba spożywająca potrawę z grzybami ma niepokojące objawy – do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.

Grzybów powinny unikać:

  • kobiety w ciąży i karmiące,
  • dzieci,
  • osoby starsze,
  • osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

 

 

Materiały

Bezpieczne grzybobranie 5
bezpieczne-grzybobranie​_.pdf 5.48MB
Bezpieczne grzybobranie 4
376270636​_342980368254976​_3726486226005372011​_n.jpg 0.17MB
Bezpieczne grzybobranie 3
78201dc3-e83d-46d3-bf87-bee330008a71.png 2.99MB
Bezpieczne grzybobranie 2
1606cc96-c668-44cb-936e-8ff3182bc67c.png 3.32MB
Bezpieczne grzybobranie
06ea6a9f-af2b-4856-9949-219b181969cd.png 3.12MB
{"register":{"columns":[]}}