W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wodzisławiu Śląskim przypomina podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania

Grzyby
  • Nie należy zbierać:
  • grzybów, których dobrze nie znamy,
  • zbyt młodych owocników, u których jeszcze nie są widoczne cechy gatunkowe,
  • grzybów zbyt starych i przejrzałych - mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe,
  • grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu czy w okolicach skupisk odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale szkodliwe dla zdrowia i inne zanieczyszczenia.

 

  • Nie identyfikuj grzybów na podstawie smaku, zabarwienia po przecięciu, zabarwienia cebuli podczas gotowania.

 

  • Zbierając tylko grzyby rurkowe zmniejszasz ryzyko zatrucia – wśród grzybów blaszkowych są śmiertelnie trujące.

 

  • Zbieraj grzyby wyłącznie do wiklinowych koszy lub pojemników, które przepuszczają powietrze – w foliowych torbach grzyby się zaparzają, co przyspiesza ich psucie.
  • Grzyby są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym,  osobom starszym, osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
  • Kupując grzyby poproś o okazanie atestu.

Materiały

Zasady bezpiecznego grzybobrania
Podstawowe​_zasady​_bezpiecznego​_grzybobrania​_-​_ulotka-2-1.pdf 4.00MB
{"register":{"columns":[]}}