W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Europejski Dzień Mózgu

Europejski Dzień Mózgu

18 marca obchodzony jest Europejski Dzień Mózgu. Celem obchodów jest zwrócenie uwagi na niezwykle ważną funkcję tego organu oraz przypomnienie o profilaktycznych badaniach układu nerwowego i odpowiedniej diecie, która jest niezwykle ważna, jeśli zależy nam na zachowaniu odpowiedniej sprawności naszego mózgu.

Mózg często jest określany jako „centrum dowodzenia” ludzkiego organizmu – odpowiada za wszelkie bodźce, które docierają do naszego organizmu. Dzięki niemu widzimy, słyszymy, czujemy, gromadzimy i przetwarzamy informacje. 
Mózg składa się on z dwóch półkul, w których  znajdują się zwoje mózgowe odpowiadające za poszczególne cechy i funkcje życiowe.
Lewa półkula odpowiada za mowę, rozumienie naszej mowy, czytanie, pisanie, a także za logiczne myślenie. Dzięki niej odczuwamy pozytywne emocje.
Prawa półkula odpowiada za kreatywność, myślenie abstrakcyjne, wyobraźnię, zdolności muzyczne, plastyczne i artystyczne, intuicję, oraz odczuwanie negatywnych stanów emocjonalnych.
Mózg pracuje nawet wtedy, kiedy śpimy, a nieprawidłowa praca mózgu źle wpływa na cały organizm, dlatego warto zadbać o nasz mózg od najwcześniejszych lat poprzez spożywanie odpowiednio zbilansowanych posiłków opartych na Piramidzie Zdrowego Żywienia, podejmowanie dostosowanej do wieku aktywności fizycznej oraz zapewnienie wypoczynku i snu.
Dla dobra mózgu warto uważniej przyjrzeć się swojej diecie i wyeliminować z niej niezdrowe, małowartościowe składniki i przekąski, a wprowadzić do niej większe ilości warzyw, owoców – również suszonych, ziaren, kasz, czy orzechów, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu.
Aby nasz mózg pracował lepiej i wydajniej należy pamiętać, aby w naszej diecie nie zabrakło: kwasów omega-3, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin D, C, A, E, a także minerałów: potasu, żelaza, magnezu, cynku, jodu, chromu i manganu. Dobre nawodnienie, antyoksydanty i lecytyna również wspomagają pracę mózgu. Niedostateczna ilość tych związków w organizmie może skutkować niepokojem, agresją, bólami głowy, problemami z zasypianiem, ciągłym zmęczeniem i stanami depresyjnymi.

Naszemu mózgowi szkodzą również:

  • palenie papierosów (w tym bierne),
  • dieta bogata w cukier, alkohol, sztuczne barwniki i aromaty,
    przejadanie się,
  • produkty typu fast food
  • nadciśnienie, cukrzyca i nadwaga.

Co możesz zrobić dla siebie i swojego mózgu?
1. Badaj się! Regularnie kontroluj poziom cukru, cholesterolu oraz mierz ciśnienie.
2. Odpowiednio się odżywiaj! Jedz dużo warzyw oraz jedz dobre tłuszcze. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziesz w tłustych rybach.
3. Ruszaj się i wysypiaj! Sprawne ciało, to sprawny umysł.
4. Postaw na rozwój intelektualny! Trenuj swój mózg! Ćwicz i gimnastykuj swój mózg np. rozwijając hobby i pasje, a także słuchając muzyki.
5. Unikaj używek! Nie pal, nie bierz narkotyków, ogranicz alkohol. Wszystkie używki mają dewastujący wpływ na mózg.
6. Pamiętaj o śnie! Dbaj o dobry i odpowiednio długi sen.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}