W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kontrole lodziarni w sezonie letnim 2023 #podokiemsanepidu

11.08.2023

Kontrole lodziarni w sezonie letnim 2023 #podokiemsanepidu

Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we Wrześni w sezonie letnim 2023 roku skontrolowali na terenie powiatu wrzesińskiego 13 lodziarni.

Podczas kontroli zakładów sprawdzano między innymi:

  • stan techniczny i czystość pomieszczeń, urządzeń i sprzętu, zaopatrzenie zakładu w wodę spełniającą wymagania wody pitnej, warunki i sposób przeprowadzania procesów mycia i dezynfekcji maszyny do lodów oraz sprzętu i wyposażenia,  sposób usuwania odpadów,
  • higienę osobistą i stan zdrowia personelu na podstawie aktualnych orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do pracy w kontakcie z żywnością,
  • terminy przydatności do spożycia/daty minimalnej trwałości gotowych mas lodowych, koncentratów na bazie, których przygotowywane są lody oraz dodatki, którymi są lody dekorowane,
  • warunki przechowywania żywności z zachowaniem ciągłości łańcucha chłodniczego,
  • higienę sprzedaży lodów konsumentom oraz przestrzeganie zasad wynikających z opracowanych instrukcji dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych oraz procedur opartych na zasadach systemu HACCP.

W kontrolowanych zakładach nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie bieżącego stanu sanitarno-higienicznego, natomiast stwierdzono w 2 obiektach nieprawidłowości w zakresie znakowania środków spożywczych, co skutkowało nałożeniem mandatów karnych na łączną kwotę 300 zł.

Pod kątem spełnienia kryteriów bezpieczeństwa żywności pobrano do badań 5 próbek lodów z automatu. Wszystkie zbadane próbki lodów spełniały kryteriów bezpieczeństwa żywności.

 

{"register":{"columns":[]}}