W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Poradnik grzybiarza w pigułce #podokiemsanepidu

18.08.2023

Wybrałeś się do lasu w poszukiwaniu grzybów, ale nie masz pewności czy są jadalne?

Wielu amatorów grzybów wyruszy wkrótce do lasu. Pamiętajmy, że grzyby trujące są silnie toksyczne i nawet spożycie niewielkiej ilość wystarczy by zagrozić życiu i zdrowiu człowieka.

O czym zatem należy pamiętać, aby uniknąć ryzyka zatrucia grzybami!

Podstawowe zasady:

  • Zadbaj o odpowiedni ubiór: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, kalosze lub buty z wyższą cholewką, nakrycie głowy, uchronisz się w ten sposób przed ukąszeniem owadów lub żmij;
  • Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś absolutnie pewien, że są jadalne – nie ryzykuj!
  • Jeśli masz wątpliwość najlepiej zostaw podejrzane grzyby w lesie lub skorzystaj z atlasu do rozpoznawania grzybów lub po prostu zgłoś się po poradę do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrześni, w której od poniedziałku do piątku w godz. od 8:00 do 12:00 pełnią dyżury doświadczeni specjaliści ;
  • Grzyby zbieraj do przewiewnego koszyka lub pojemników przepuszczających powietrze, pod żadnym pozorem do reklamówek jednorazowego użycia, ponieważ mogą wytworzyć się w grzybach substancje szkodliwe dla zdrowia;
  • Wykręcaj grzyby delikatnie, aby nie uszkodzić grzybni;
  • Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To, że wszystkie trujące grzyby są gorzkie, jest mitem;
  • Zbieraj grzyby w pełni wykształcone, dojrzałe. Dopiero wtedy posiadają one cechy potrzebne do identyfikacji. Ta zasada uchroni Cię przed pomyłką np. muchomora sromotnikowego z gąską zieloną czy czubajką kanią (pospolicie zwaną sową);
  • Nie zbieraj grzybów starych, zarobaczonych, nadjedzonych przez ślimaki, nasączonych wodą czy zapleśniałych, ponieważ mogą być niebezpieczne dla zdrowia;
  • Nie niszcz grzybów, których nie zbierasz;
  • Zachowaj w lesie ciszę. Hałas przeszkadza zwierzętom;
  • Swoje śmieci zabierz ze sobą, a las pozostaw czystym;
  • Nie zbieraj grzybów na terenie zanieczyszczonym, gdyż chłoną one szkodliwe związki tj. w rowach, na skraju lasu, przy ruchliwych ulicach, na terenach wokół zakładów produkcyjnych oraz w okolicy wysypisk śmieci;
  • Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się u Ciebie nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.

Uwaga!
W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany
w porę może uratować Ci życie!

{"register":{"columns":[]}}