W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żywność podczas upałów #latozsanepidem

05.07.2023

Żywność podczas upałów

#latozsanepidem

Lato to czas odpoczynku, który sprzyja organizacji spotkań przy grillu, korzystania z budek z daniami fast foodami, lodami oraz goframi. Wysoka temperatura oraz nieprzestrzeganie właściwych warunków sanitarnych przy produkcji żywności oraz przy przechowywaniu jak i konsumpcji może doprowadzić do chorób związanych z przewodem pokarmowym. Dlatego, też należy przestrzegać zasady zdrowego postępowania z żywnością podczas:

  • przechowywania: zakupy należy transportować w specjalnych torbach chłodniczych oraz zachować jak najkrótszy czas transportu. Po dotarciu do domu należy bezzwłocznie przenieść produkty spożywcze (zwłaszcza nabiał i mięso) do miejsc wskazanych z zaleceniami producenta. Pozostawienie produktów w innych warunkach może doprowadzić do ich zepsucia.
  • lodówka: produkty nietrwałe mikrobiologicznie należy przechowywać w lodówce. Na górnej półce powinny znajdować się dżemy, jogurty, śmietany, masła, na środkowej produkty, które szybciej się psują, np. sery, twarogi, wędliny, gotowe dania, natomiast na niższej półce surowe mięsa i ryby. W szufladach powinny być przechowywane owoce i warzywa oraz twarde sery.
  • schładzanie i zamrażanie: jedną z metod przedłużenia trwałości produktu jest ich zamrażanie. Przed zamrożeniem produkty powinny być schłodzone. Należy pamiętać, że produkty raz rozmrożone nie mogą być powtórnie zamrożone z uwagi na rozwój niepożądanej mikroflory chorobotwórczej. Dlatego, należy zamrażać produkty, które później zostaną poddane obróbce termicznej (gotowaniu lub smażeniu).
  • napoje: wysoka temperatura może wpływać na szybszą fermentację napojów. Dlatego nie należy pozostawiać napojów w ciepłych miejscach.
  • higiena: trzeba pamiętać o częstym myciu rąk, warzyw i owoców (przed spożyciem), myciu naczyń i wyposażenia.
  • etykiety: świadomie czytać etykiety produktów, ponieważ zawierają informacje nt. warunków przechowywania produktów, terminu przydatności do spożycia, sposobu przygotowania lub stosowania.

W przypadku korzystania z punktów fast-food należy zwracać uwagę na personel, który przygotowuje posiłki, czy ubrany jest w czystą odzież ochronną, przygotowując posiłki przestrzega higieny, przeprowadza zabiegi mycia rąk jak również na jakość żywności czy wygląda świeżo i pachnie charakterystycznie dla danego produktu.

Wysoka temperatura sprzyja kupowaniu w dużych ilościach wody i napojów. One również mają własne wymagania w zakresie przechowywania. Zwróć uwagę, że producent wskazuje aby napoje i wody przechowywać w miejscu suchym i chłodnym oraz chronić przed działaniem promieni słonecznych. Dlatego zwracaj uwagę kupując napoje, w jaki sposób są przechowywane i eksponowane, zwłaszcza podczas sprzedaży prowadzonej z ulicznych straganów.

 

Niestosowanie się do powyższych zaleceń tym bardziej w sezonie letnim, kiedy są wysokie temperatury powietrza sprzyjające rozwojowi mikroorganizmów tj.: salmonelli, gronkowcom, pałeczkom jadu kiełbasianego może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Objawami zatrucia pokarmowego są wysoka gorączka, biegunka, bóle brzucha, mdłości i wymioty.

Dlatego, też ważnym elementem funkcjonowania organizmu jest spożywanie posiłków zdrowych: świeżych, wolnych od zanieczyszczeń.

Zdjęcia (16)

{"register":{"columns":[]}}