Nabór na wolne stanowiska pracy - w Sekcji Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia
05.12.2025
APK.210.13.2025
Zakopane, dnia 5 grudnia 2025 r.
OGŁOSZENIE O WOLNYM STANOWISKU PRACY
Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Zakopanem ogłasza nabór na wolne stanowisko pracy w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, 34-500 Zakopane, ul. Chramcówki 19a
1. Nazwa stanowiska pracy:
Stażysta / Młodszy asystent – wymiar etatu: 1
A. Stażysta - (umowa o pracę na czas określony – zastępstwo) w Sekcji Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia.
miejsce wykonywania pracy: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zakopanem, powiat tatrzański.
B. Młodszy asystent - (umowa o pracę na czas określony – zastępstwo) w Sekcji Nadzoru Sekcji Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia.
miejsce wykonywania pracy: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zakopanem, powiat tatrzański.
II. Wymagania niezbędne
A. Dla stanowiska Stażysty - zatrudnienie dotyczy umowy o pracę na czas określony – zastępstwo pracownika.
- Wykształcenie wyższe mające zastosowanie w realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 marca 2010 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych na poszczególnych stanowiskach pracy w stacjach sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. Nr 48, poz. 283).
Preferowane kierunki: technologia żywienia i żywności, żywienie człowieka, dietetyka, zdrowie publiczne, inspekcja sanitarna, inne kierunki pokrewne mające zastosowanie
w wykonywaniu zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej z zakresu bezpieczeństwa żywności
i żywienia.
Zatrudnienie w stacji sanitarno-epidemiologicznej jest pierwszym zatrudnieniem po ukończeniu studiów.
- Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako organu nadzoru nad placówkami żywieniowymi;
- kodeksu postępowania administracyjnego i postępowania egzekucyjnego w administracji;
- ochrony danych osobowych i dostępu do informacji publicznej;
- przepisów BHP;
- znajomość podstawowych zasad dot. higieny żywności, żywienia.
- Czynne prawo jazdy kategorii B i umiejętność prowadzenia pojazdu służbowego.
- Korzystanie z pełni praw publicznych.
B. Dla stanowiska Młodszego asystenta - zatrudnienie dotyczy umowy o pracę na czas określony – zastępstwo pracownika.
- Wykształcenie wyższe mające zastosowanie w realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 marca 2010 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych na poszczególnych stanowiskach pracy w stacjach sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. Nr 48, poz. 283).
Preferowane kierunki: technologia żywienia i żywności, żywienie człowieka, dietetyka, zdrowie publiczne, inspekcja sanitarna, inne kierunki pokrewne mające zastosowanie
w wykonywaniu zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej z zakresu bezpieczeństwa żywności
i żywienia.
Co najmniej roczny staż pracy w zawodzie.
- Znajomość podstawowych przepisów z zakresu:
- Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako organu nadzoru nad placówkami żywieniowymi;
- kodeksu postępowania administracyjnego i postępowania egzekucyjnego w administracji;
- ochrony danych osobowych i dostępu do informacji publicznej;
- przepisów BHP;
- znajomość podstawowych zasad dot. higieny żywności, żywienia.
- Czynne prawo jazdy kategorii B i umiejętność prowadzenia pojazdu służbowego.
- Korzystanie z pełni praw publicznych.
III. Wymagania dodatkowe (pożądane) na obydwu stanowiskach:
- umiejętność obsługi komputera i programów biurowych (MS Office, systemy administracyjne),
- umiejętność pracy w zespole i komunikatywność,
- wysoka kultura osobista i etyka zawodowa,
- bardzo dobra organizacja pracy, sumienność i zaangażowanie,
- zdolność analitycznego myślenia oraz samodzielność,
- odporność na stres i umiejętność pracy pod presją czasu,
- dyspozycyjność,
- mile widziane doświadczenie zawodowe w administracji publicznej, w szczególności
w jednostkach Państwowej Inspekcji Sanitarnej, - komunikatywna znajomość języka angielskiego.
IV. Zakres wykonywanych zadań
A. Na stanowisku Stażysty:
- nadzór bieżący stanu sanitarno-higienicznego obiektów żywienia i żywności,
tj. kontrola stanu sanitarno-higienicznego ww. obiektów, - przygotowywanie projektów pism w postępowaniach administracyjnych
i egzekucyjnych (bez samodzielnego podpisu), - pobór prób żywności i przedmiotów użytku do badań w ramach krajowego systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu pod nadzorem;
- współuczestnictwo w odbiorach;
- prowadzenie postępowania mandatowego zgodnie z Kodeksem Wykroczeń i innymi aktami prawnymi pod nadzorem;
- prowadzenie rejestrów i dokumentacji Sekcji pod nadzorem;
- wykonywanie innych czynności pomocniczych zleconych przez przełożonego.
Stażysta wykonuje czynności pod nadzorem przełożonego.
B. Na stanowisku Młodszego asystenta:
- nadzór bieżący stanu sanitarno-higienicznego obiektów żywienia i żywności,
tj. kontrola stanu sanitarno-higienicznego ww. obiektów na bazie aktualnie obowiązujących aktów prawnych; - prowadzenie postępowań administracyjnych, egzekucyjnych i karno-administracyjnych
w zakresie zadań Sekcji – w granicach udzielonych upoważnień, - pobór prób żywności i przedmiotów użytku do badań w ramach krajowego systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu pod nadzorem;
- uczestnictwo w odbiorach;
- prowadzenie postępowania mandatowego zgodnie z Kodeksem Wykroczeń i innymi aktami prawnymi;
- prowadzenie rejestrów i dokumentacji Sekcji;
- wykonywanie innych czynności pomocniczych zleconych przez przełożonego.
Młodszy asystent wykonuje czynności realizuje zadania samodzielnie w granicach udzielonych upoważnień.
V. Wymagane dokumenty i oświadczenia dla obydwu stanowisk
- CV (życiorys zawodowy) - CV kandydata powinno zawierać zgodnie z art. 22 1 KP następujące dane: imię i nazwisko, datę urodzenia, dane kontaktowe, dane
o wykształceniu, kwalifikacjach i przebiegu zatrudnienia. - Kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie wraz z klauzulą informacyjną dotyczącą przetwarzania danych osobowych (załącznik nr 1).
- Kopia dyplomu ukończenia studiów i innych dokumentów potwierdzających kwalifikacje zawodowe.
- Kopie dokumentów potwierdzających staż pracy – lub oświadczenie o jego długości (oryginały do wglądu przy zatrudnieniu).
- Dokument potwierdzający niepełnosprawność – w przypadku kandydatów, którzy chcą skorzystać z pierwszeństwa w zatrudnieniu.
- Mile widziane referencje z poprzednich miejsc pracy.
VI. Termin i sposób składania dokumentów
Dokumenty w zamkniętej kopercie z dopiskiem:
„Rekrutacja – Sekcja Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia APK.210.13.2025” należy złożyć osobiście w sekretariacie PSSE w Zakopanem (II piętro) w godzinach 7:30–15:05 lub przesłać pocztą tradycyjną na adres:
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, ul. Chramcówki 19a, 34-500 Zakopane.
Termin składania ofert: do dnia 19 grudnia 2025 r. do godz. 15:05.
Za datę złożenia dokumentów przyjmuje się datę stempla pocztowego lub dzień złożenia
w sekretariacie.
VII. Dodatkowe informacje
- Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu 18 20 68 697 wew. 13
w godzinach 8:00–15:05. - Oferty niekompletne lub złożone po terminie pozostaną bez rozpatrzenia.
- Zakwalifikowani kandydaci zostaną powiadomieni o terminie dalszego postępowania drogą elektroniczną na wskazany adres e-mail lub telefonicznie:
etap I - weryfikacja formalna nadesłanych ofert;
etap II - rozmowa kwalifikacyjna.
- Informacja o wynikach naboru zostanie zamieszczona w Biuletynie Informacji Publicznej oraz na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/psse-zakopane oraz tablicy informacyjnej w siedzibie PSSE Zakopane.
- PSSE w Zakopanem zastrzega sobie prawo kontaktu jedynie z kandydatami spełniającymi wymagania formalne.
- Zakwalifikowani kandydaci zostaną powiadomieni o dalszych etapach postępowania (weryfikacja formalna, rozmowa kwalifikacyjna).
- Informacja o wynikach naboru zostanie opublikowana w Biuletynie Informacji Publicznej,
na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń PSSE. - PSSE w Zakopanem jest pracodawcą równych szans – wszystkie aplikacje są rozpatrywane bez względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, narodowość, przekonania czy orientację.
- Dokumenty nieodebrane w terminie 1 miesiąca od zakończenia naboru zostaną trwale zniszczone.
- Stacja zastrzega sobie prawo nierozstrzygnięcia naboru bez podania przyczyny.
- Wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w jednostce w miesiącu poprzedzającym ogłoszenie naboru nie przekracza 6% w rozumieniu ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych.
- Jeżeli w dokumentach rekrutacyjnych kandydat zamieszcza dane osobowe szczególnych kategorii (np. dane o zdrowiu, zdjęcie, zainteresowania, dane o niepełnosprawności), których podania nie wymaga pracodawca, prosimy o zamieszczenie zgody na ich przetwarzanie: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie dobrowolnie podanych przeze mnie danych szczególnych kategorii w celu przeprowadzenia procesu rekrutacji”.
APK.210.13.2025
Zakopane, dnia 5 grudnia 2025 r.
OGŁOSZENIE O WOLNYM STANOWISKU PRACY
Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Zakopanem ogłasza nabór na wolne stanowisko pracy w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, 34-500 Zakopane, ul. Chramcówki 19a
1. Nazwa stanowiska pracy:
Stażysta / Młodszy asystent – wymiar etatu: 1
A. Stażysta - (umowa o pracę na czas określony – zastępstwo) w Sekcji Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia.
miejsce wykonywania pracy: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zakopanem, powiat tatrzański.
B. Młodszy asystent - (umowa o pracę na czas określony – zastępstwo) w Sekcji Nadzoru Sekcji Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia.
miejsce wykonywania pracy: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zakopanem, powiat tatrzański.
II. Wymagania niezbędne
A. Dla stanowiska Stażysty - zatrudnienie dotyczy umowy o pracę na czas określony – zastępstwo pracownika.
- Wykształcenie wyższe mające zastosowanie w realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 marca 2010 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych na poszczególnych stanowiskach pracy w stacjach sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. Nr 48, poz. 283).
-
Preferowane kierunki: technologia żywienia i żywności, żywienie człowieka, dietetyka, zdrowie publiczne, inspekcja sanitarna, inne kierunki pokrewne mające zastosowanie
w wykonywaniu zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej z zakresu bezpieczeństwa żywności
i żywienia.Zatrudnienie w stacji sanitarno-epidemiologicznej jest pierwszym zatrudnieniem po ukończeniu studiów.
- Znajomość podstawowych przepisów z zakresu:
-
- Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako organu nadzoru nad placówkami żywieniowymi;
- kodeksu postępowania administracyjnego i postępowania egzekucyjnego w administracji;
- ochrony danych osobowych i dostępu do informacji publicznej;
- przepisów BHP;
- znajomość podstawowych zasad dot. higieny żywności, żywienia.
- Czynne prawo jazdy kategorii B i umiejętność prowadzenia pojazdu służbowego.
- Korzystanie z pełni praw publicznych.
-
B. Dla stanowiska Młodszego asystenta - zatrudnienie dotyczy umowy o pracę na czas określony – zastępstwo pracownika.
- Wykształcenie wyższe mające zastosowanie w realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 marca 2010 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych na poszczególnych stanowiskach pracy w stacjach sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. Nr 48, poz. 283).
-
Preferowane kierunki: technologia żywienia i żywności, żywienie człowieka, dietetyka, zdrowie publiczne, inspekcja sanitarna, inne kierunki pokrewne mające zastosowanie
w wykonywaniu zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej z zakresu bezpieczeństwa żywności
i żywienia.Co najmniej roczny staż pracy w zawodzie.
- Znajomość podstawowych przepisów z zakresu:
-
- Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako organu nadzoru nad placówkami żywieniowymi;
- kodeksu postępowania administracyjnego i postępowania egzekucyjnego w administracji;
- ochrony danych osobowych i dostępu do informacji publicznej;
- przepisów BHP;
- znajomość podstawowych zasad dot. higieny żywności, żywienia.
- Czynne prawo jazdy kategorii B i umiejętność prowadzenia pojazdu służbowego.
- Korzystanie z pełni praw publicznych.
-
III. Wymagania dodatkowe (pożądane) na obydwu stanowiskach:
- umiejętność obsługi komputera i programów biurowych (MS Office, systemy administracyjne),
- umiejętność pracy w zespole i komunikatywność,
- wysoka kultura osobista i etyka zawodowa,
- bardzo dobra organizacja pracy, sumienność i zaangażowanie,
- zdolność analitycznego myślenia oraz samodzielność,
- odporność na stres i umiejętność pracy pod presją czasu,
- dyspozycyjność,
- mile widziane doświadczenie zawodowe w administracji publicznej, w szczególności
w jednostkach Państwowej Inspekcji Sanitarnej, - komunikatywna znajomość języka angielskiego.
-
IV. Zakres wykonywanych zadań
A. Na stanowisku Stażysty:
- nadzór bieżący stanu sanitarno-higienicznego obiektów żywienia i żywności,
tj. kontrola stanu sanitarno-higienicznego ww. obiektów, - przygotowywanie projektów pism w postępowaniach administracyjnych
i egzekucyjnych (bez samodzielnego podpisu), - pobór prób żywności i przedmiotów użytku do badań w ramach krajowego systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu pod nadzorem;
- współuczestnictwo w odbiorach;
- prowadzenie postępowania mandatowego zgodnie z Kodeksem Wykroczeń i innymi aktami prawnymi pod nadzorem;
- prowadzenie rejestrów i dokumentacji Sekcji pod nadzorem;
- wykonywanie innych czynności pomocniczych zleconych przez przełożonego.
-
Stażysta wykonuje czynności pod nadzorem przełożonego.
B. Na stanowisku Młodszego asystenta:
- nadzór bieżący stanu sanitarno-higienicznego obiektów żywienia i żywności,
tj. kontrola stanu sanitarno-higienicznego ww. obiektów na bazie aktualnie obowiązujących aktów prawnych; - prowadzenie postępowań administracyjnych, egzekucyjnych i karno-administracyjnych
w zakresie zadań Sekcji – w granicach udzielonych upoważnień, - pobór prób żywności i przedmiotów użytku do badań w ramach krajowego systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu pod nadzorem;
- uczestnictwo w odbiorach;
- prowadzenie postępowania mandatowego zgodnie z Kodeksem Wykroczeń i innymi aktami prawnymi;
- prowadzenie rejestrów i dokumentacji Sekcji;
- wykonywanie innych czynności pomocniczych zleconych przez przełożonego.
-
Młodszy asystent wykonuje czynności realizuje zadania samodzielnie w granicach udzielonych upoważnień.
V. Wymagane dokumenty i oświadczenia dla obydwu stanowisk
- CV (życiorys zawodowy) - CV kandydata powinno zawierać zgodnie z art. 22 1 KP następujące dane: imię i nazwisko, datę urodzenia, dane kontaktowe, dane
o wykształceniu, kwalifikacjach i przebiegu zatrudnienia. - Kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie wraz z klauzulą informacyjną dotyczącą przetwarzania danych osobowych (załącznik nr 1).
- Kopia dyplomu ukończenia studiów i innych dokumentów potwierdzających kwalifikacje zawodowe.
- Kopie dokumentów potwierdzających staż pracy – lub oświadczenie o jego długości (oryginały do wglądu przy zatrudnieniu).
- Dokument potwierdzający niepełnosprawność – w przypadku kandydatów, którzy chcą skorzystać z pierwszeństwa w zatrudnieniu.
- Mile widziane referencje z poprzednich miejsc pracy.
-
VI. Termin i sposób składania dokumentów
Dokumenty w zamkniętej kopercie z dopiskiem:
„Rekrutacja – Sekcja Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia APK.210.13.2025” należy złożyć osobiście w sekretariacie PSSE w Zakopanem (II piętro) w godzinach 7:30–15:05 lub przesłać pocztą tradycyjną na adres:
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, ul. Chramcówki 19a, 34-500 Zakopane.
Termin składania ofert: do dnia 19 grudnia 2025 r. do godz. 15:05.
Za datę złożenia dokumentów przyjmuje się datę stempla pocztowego lub dzień złożenia
w sekretariacie.VII. Dodatkowe informacje
- Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu 18 20 68 697 wew. 13
w godzinach 8:00–15:05. - Oferty niekompletne lub złożone po terminie pozostaną bez rozpatrzenia.
- Zakwalifikowani kandydaci zostaną powiadomieni o terminie dalszego postępowania drogą elektroniczną na wskazany adres e-mail lub telefonicznie:
-
etap I - weryfikacja formalna nadesłanych ofert;
etap II - rozmowa kwalifikacyjna.
- Informacja o wynikach naboru zostanie zamieszczona w Biuletynie Informacji Publicznej oraz na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/psse-zakopane oraz tablicy informacyjnej w siedzibie PSSE Zakopane.
- PSSE w Zakopanem zastrzega sobie prawo kontaktu jedynie z kandydatami spełniającymi wymagania formalne.
- Zakwalifikowani kandydaci zostaną powiadomieni o dalszych etapach postępowania (weryfikacja formalna, rozmowa kwalifikacyjna).
- Informacja o wynikach naboru zostanie opublikowana w Biuletynie Informacji Publicznej,
na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń PSSE. - PSSE w Zakopanem jest pracodawcą równych szans – wszystkie aplikacje są rozpatrywane bez względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, narodowość, przekonania czy orientację.
- Dokumenty nieodebrane w terminie 1 miesiąca od zakończenia naboru zostaną trwale zniszczone.
- Stacja zastrzega sobie prawo nierozstrzygnięcia naboru bez podania przyczyny.
- Wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w jednostce w miesiącu poprzedzającym ogłoszenie naboru nie przekracza 6% w rozumieniu ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych.
- Jeżeli w dokumentach rekrutacyjnych kandydat zamieszcza dane osobowe szczególnych kategorii (np. dane o zdrowiu, zdjęcie, zainteresowania, dane o niepełnosprawności), których podania nie wymaga pracodawca, prosimy o zamieszczenie zgody na ich przetwarzanie: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie dobrowolnie podanych przeze mnie danych szczególnych kategorii w celu przeprowadzenia procesu rekrutacji”.
Materiały
załącznik_nr_1APK210132025_-_załącznik_nr_1.pdf 1.34MB Ogloszenie_o_wolnym_stanowisku_pracy
APK210132025_-_Ogloszenie_o_wolnym_stanowisku_pracy.pdf 1.75MB