W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nabór na wolne stanowiska pracy - w Sekcji Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia

05.12.2025

wybrano pracownika

APK.210.13.2025

Zakopane, dnia 5 grudnia 2025 r.

 

OGŁOSZENIE O WOLNYM STANOWISKU PRACY

Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Zakopanem ogłasza nabór na wolne stanowisko pracy w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, 34-500 Zakopane, ul. Chramcówki 19a

1. Nazwa stanowiska pracy:

Stażysta / Młodszy asystent – wymiar etatu: 1

A. Stażysta - (umowa o pracę na czas określony – zastępstwo) w Sekcji Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia.

miejsce wykonywania pracy: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zakopanem, powiat tatrzański.

B. Młodszy asystent  - (umowa o pracę na czas określony – zastępstwo) w Sekcji Nadzoru Sekcji Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia.

miejsce wykonywania pracy: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zakopanem, powiat tatrzański.


II. Wymagania niezbędne

A. Dla stanowiska Stażysty - zatrudnienie dotyczy umowy o pracę na czas określony – zastępstwo pracownika.

  1. Wykształcenie wyższe mające zastosowanie w realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 marca 2010 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych na poszczególnych stanowiskach pracy w stacjach sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. Nr 48, poz. 283).

Preferowane kierunki: technologia żywienia i żywności, żywienie człowieka, dietetyka, zdrowie publiczne, inspekcja sanitarna, inne kierunki pokrewne mające zastosowanie
w wykonywaniu zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej z zakresu bezpieczeństwa żywności
i żywienia.

Zatrudnienie w stacji sanitarno-epidemiologicznej jest pierwszym zatrudnieniem po ukończeniu studiów.

  1. Znajomość podstawowych przepisów z zakresu:

- Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako organu nadzoru nad placówkami żywieniowymi;

- kodeksu postępowania administracyjnego i postępowania egzekucyjnego w administracji;

- ochrony danych osobowych i dostępu do informacji publicznej;

 

- przepisów BHP;

- znajomość podstawowych zasad dot. higieny żywności, żywienia.

  1. Czynne prawo jazdy kategorii B i umiejętność prowadzenia pojazdu służbowego.
  2. Korzystanie z pełni praw publicznych.

B. Dla stanowiska Młodszego asystenta - zatrudnienie dotyczy umowy o pracę na czas określony – zastępstwo pracownika.

  1. Wykształcenie wyższe mające zastosowanie w realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 marca 2010 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych na poszczególnych stanowiskach pracy w stacjach sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. Nr 48, poz. 283).

Preferowane kierunki: technologia żywienia i żywności, żywienie człowieka, dietetyka, zdrowie publiczne, inspekcja sanitarna, inne kierunki pokrewne mające zastosowanie
w wykonywaniu zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej z zakresu bezpieczeństwa żywności
i żywienia.

Co najmniej roczny staż pracy w zawodzie.

  1. Znajomość podstawowych przepisów z zakresu:

- Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako organu nadzoru nad placówkami żywieniowymi;

- kodeksu postępowania administracyjnego i postępowania egzekucyjnego w administracji;

- ochrony danych osobowych i dostępu do informacji publicznej;

- przepisów BHP;

- znajomość podstawowych zasad dot. higieny żywności, żywienia.

  1. Czynne prawo jazdy kategorii B i umiejętność prowadzenia pojazdu służbowego.
  2. Korzystanie z pełni praw publicznych.

III. Wymagania dodatkowe (pożądane) na obydwu stanowiskach:

  • umiejętność obsługi komputera i programów biurowych (MS Office, systemy administracyjne),
  • umiejętność pracy w zespole i komunikatywność,
  • wysoka kultura osobista i etyka zawodowa,
  • bardzo dobra organizacja pracy, sumienność i zaangażowanie,
  • zdolność analitycznego myślenia oraz samodzielność,
  • odporność na stres i umiejętność pracy pod presją czasu,
  • dyspozycyjność,
  • mile widziane doświadczenie zawodowe w administracji publicznej, w szczególności
    w jednostkach Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
  • komunikatywna znajomość języka angielskiego.

 

 

IV. Zakres wykonywanych zadań

A. Na stanowisku Stażysty:

Stażysta wykonuje czynności pod nadzorem przełożonego.


B. Na stanowisku Młodszego asystenta:

  • nadzór bieżący stanu sanitarno-higienicznego obiektów żywienia i żywności,
    tj. kontrola stanu sanitarno-higienicznego ww. obiektów na bazie aktualnie obowiązujących aktów prawnych;
  • prowadzenie postępowań administracyjnych, egzekucyjnych i karno-administracyjnych
    w zakresie zadań Sekcji – w granicach udzielonych upoważnień,
  • pobór prób żywności i przedmiotów użytku do badań w ramach krajowego systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu pod nadzorem;
  • uczestnictwo w odbiorach;
  • prowadzenie postępowania mandatowego zgodnie z Kodeksem Wykroczeń i innymi aktami prawnymi;
  • prowadzenie rejestrów i dokumentacji Sekcji;
  • wykonywanie innych czynności pomocniczych zleconych przez przełożonego.

Młodszy asystent wykonuje czynności realizuje zadania samodzielnie w granicach udzielonych upoważnień.

V. Wymagane dokumenty i oświadczenia dla obydwu stanowisk

  1. CV (życiorys zawodowy) - CV kandydata powinno zawierać zgodnie z art. 22 1 KP następujące dane: imię i nazwisko, datę urodzenia, dane kontaktowe, dane
    o wykształceniu, kwalifikacjach i przebiegu zatrudnienia.
  2. Kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie wraz z klauzulą informacyjną dotyczącą przetwarzania danych osobowych (załącznik nr 1).
  3. Kopia dyplomu ukończenia studiów i innych dokumentów potwierdzających kwalifikacje zawodowe.
  4. Kopie dokumentów potwierdzających staż pracy – lub oświadczenie o jego długości (oryginały do wglądu przy zatrudnieniu).
  5. Dokument potwierdzający niepełnosprawność – w przypadku kandydatów, którzy chcą skorzystać z pierwszeństwa w zatrudnieniu.
  6. Mile widziane referencje z poprzednich miejsc pracy.

 

VI. Termin i sposób składania dokumentów

Dokumenty w zamkniętej kopercie z dopiskiem:

„Rekrutacja – Sekcja Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia APK.210.13.2025” należy złożyć osobiście w sekretariacie PSSE w Zakopanem (II piętro) w godzinach 7:30–15:05 lub przesłać pocztą tradycyjną na adres:

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, ul. Chramcówki 19a, 34-500 Zakopane.

Termin składania ofert: do dnia 19 grudnia 2025 r. do godz. 15:05.

Za datę złożenia dokumentów przyjmuje się datę stempla pocztowego lub dzień złożenia
w sekretariacie.

 

VII. Dodatkowe informacje

  • Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu 18 20 68 697 wew. 13
    w godzinach 8:00–15:05.
  • Oferty niekompletne lub złożone po terminie pozostaną bez rozpatrzenia.
  • Zakwalifikowani kandydaci zostaną powiadomieni o terminie dalszego postępowania drogą elektroniczną na wskazany adres e-mail lub telefonicznie:

etap I - weryfikacja formalna nadesłanych ofert;

etap II - rozmowa kwalifikacyjna.

  • Informacja o wynikach naboru zostanie zamieszczona w Biuletynie Informacji Publicznej oraz na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/psse-zakopane oraz tablicy informacyjnej w siedzibie PSSE Zakopane.
  • PSSE w Zakopanem zastrzega sobie prawo kontaktu jedynie z kandydatami spełniającymi wymagania formalne.
  • Zakwalifikowani kandydaci zostaną powiadomieni o dalszych etapach postępowania (weryfikacja formalna, rozmowa kwalifikacyjna).
  • Informacja o wynikach naboru zostanie opublikowana w Biuletynie Informacji Publicznej,
    na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń PSSE.
  • PSSE w Zakopanem jest pracodawcą równych szans – wszystkie aplikacje są rozpatrywane bez względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, narodowość, przekonania czy orientację.
  • Dokumenty nieodebrane w terminie 1 miesiąca od zakończenia naboru zostaną trwale zniszczone.
  • Stacja zastrzega sobie prawo nierozstrzygnięcia naboru bez podania przyczyny.
  • Wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w jednostce w miesiącu poprzedzającym ogłoszenie naboru nie przekracza 6% w rozumieniu ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych.
  • Jeżeli w dokumentach rekrutacyjnych kandydat zamieszcza dane osobowe szczególnych kategorii (np. dane o zdrowiu, zdjęcie, zainteresowania, dane o niepełnosprawności), których podania nie wymaga pracodawca, prosimy o zamieszczenie zgody na ich przetwarzanie: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie dobrowolnie podanych przeze mnie danych szczególnych kategorii w celu przeprowadzenia procesu rekrutacji”.

    APK.210.13.2025

    Zakopane, dnia 5 grudnia 2025 r.

     

    OGŁOSZENIE O WOLNYM STANOWISKU PRACY

    Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Zakopanem ogłasza nabór na wolne stanowisko pracy w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, 34-500 Zakopane, ul. Chramcówki 19a

    1. Nazwa stanowiska pracy:

    Stażysta / Młodszy asystent – wymiar etatu: 1

    A. Stażysta - (umowa o pracę na czas określony – zastępstwo) w Sekcji Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia.

    miejsce wykonywania pracy: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zakopanem, powiat tatrzański.

    B. Młodszy asystent  - (umowa o pracę na czas określony – zastępstwo) w Sekcji Nadzoru Sekcji Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia.

    miejsce wykonywania pracy: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zakopanem, powiat tatrzański.


    II. Wymagania niezbędne

    A. Dla stanowiska Stażysty - zatrudnienie dotyczy umowy o pracę na czas określony – zastępstwo pracownika.

  • Wykształcenie wyższe mające zastosowanie w realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 marca 2010 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych na poszczególnych stanowiskach pracy w stacjach sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. Nr 48, poz. 283).
  • Preferowane kierunki: technologia żywienia i żywności, żywienie człowieka, dietetyka, zdrowie publiczne, inspekcja sanitarna, inne kierunki pokrewne mające zastosowanie
    w wykonywaniu zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej z zakresu bezpieczeństwa żywności
    i żywienia.

    Zatrudnienie w stacji sanitarno-epidemiologicznej jest pierwszym zatrudnieniem po ukończeniu studiów.

  • Znajomość podstawowych przepisów z zakresu:
  • - Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako organu nadzoru nad placówkami żywieniowymi;

    - kodeksu postępowania administracyjnego i postępowania egzekucyjnego w administracji;

    - ochrony danych osobowych i dostępu do informacji publicznej;

     

    - przepisów BHP;

    - znajomość podstawowych zasad dot. higieny żywności, żywienia.

  • Czynne prawo jazdy kategorii B i umiejętność prowadzenia pojazdu służbowego.
  • Korzystanie z pełni praw publicznych.

  • B. Dla stanowiska Młodszego asystenta - zatrudnienie dotyczy umowy o pracę na czas określony – zastępstwo pracownika.

  • Wykształcenie wyższe mające zastosowanie w realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 marca 2010 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych na poszczególnych stanowiskach pracy w stacjach sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. Nr 48, poz. 283).
  • Preferowane kierunki: technologia żywienia i żywności, żywienie człowieka, dietetyka, zdrowie publiczne, inspekcja sanitarna, inne kierunki pokrewne mające zastosowanie
    w wykonywaniu zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej z zakresu bezpieczeństwa żywności
    i żywienia.

    Co najmniej roczny staż pracy w zawodzie.

  • Znajomość podstawowych przepisów z zakresu:
  • - Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako organu nadzoru nad placówkami żywieniowymi;

    - kodeksu postępowania administracyjnego i postępowania egzekucyjnego w administracji;

    - ochrony danych osobowych i dostępu do informacji publicznej;

    - przepisów BHP;

    - znajomość podstawowych zasad dot. higieny żywności, żywienia.

  • Czynne prawo jazdy kategorii B i umiejętność prowadzenia pojazdu służbowego.
  • Korzystanie z pełni praw publicznych.

  • III. Wymagania dodatkowe (pożądane) na obydwu stanowiskach:

  • umiejętność obsługi komputera i programów biurowych (MS Office, systemy administracyjne),
  • umiejętność pracy w zespole i komunikatywność,
  • wysoka kultura osobista i etyka zawodowa,
  • bardzo dobra organizacja pracy, sumienność i zaangażowanie,
  • zdolność analitycznego myślenia oraz samodzielność,
  • odporność na stres i umiejętność pracy pod presją czasu,
  • dyspozycyjność,
  • mile widziane doświadczenie zawodowe w administracji publicznej, w szczególności
    w jednostkach Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
  • komunikatywna znajomość języka angielskiego.

  •  

     

    IV. Zakres wykonywanych zadań

    A. Na stanowisku Stażysty:

  • nadzór bieżący stanu sanitarno-higienicznego obiektów żywienia i żywności,
    tj. kontrola stanu sanitarno-higienicznego ww. obiektów,
  • przygotowywanie projektów pism w postępowaniach administracyjnych
    i egzekucyjnych (bez samodzielnego podpisu),
  • pobór prób żywności i przedmiotów użytku do badań w ramach krajowego systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu pod nadzorem;
  • współuczestnictwo w odbiorach;
  • prowadzenie postępowania mandatowego zgodnie z Kodeksem Wykroczeń i innymi aktami prawnymi pod nadzorem;
  • prowadzenie rejestrów i dokumentacji Sekcji pod nadzorem;
  • wykonywanie innych czynności pomocniczych zleconych przez przełożonego.
  • Stażysta wykonuje czynności pod nadzorem przełożonego.


    B. Na stanowisku Młodszego asystenta:

  • nadzór bieżący stanu sanitarno-higienicznego obiektów żywienia i żywności,
    tj. kontrola stanu sanitarno-higienicznego ww. obiektów na bazie aktualnie obowiązujących aktów prawnych;
  • prowadzenie postępowań administracyjnych, egzekucyjnych i karno-administracyjnych
    w zakresie zadań Sekcji – w granicach udzielonych upoważnień,
  • pobór prób żywności i przedmiotów użytku do badań w ramach krajowego systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu pod nadzorem;
  • uczestnictwo w odbiorach;
  • prowadzenie postępowania mandatowego zgodnie z Kodeksem Wykroczeń i innymi aktami prawnymi;
  • prowadzenie rejestrów i dokumentacji Sekcji;
  • wykonywanie innych czynności pomocniczych zleconych przez przełożonego.
  • Młodszy asystent wykonuje czynności realizuje zadania samodzielnie w granicach udzielonych upoważnień.

    V. Wymagane dokumenty i oświadczenia dla obydwu stanowisk

  • CV (życiorys zawodowy) - CV kandydata powinno zawierać zgodnie z art. 22 1 KP następujące dane: imię i nazwisko, datę urodzenia, dane kontaktowe, dane
    o wykształceniu, kwalifikacjach i przebiegu zatrudnienia.
  • Kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie wraz z klauzulą informacyjną dotyczącą przetwarzania danych osobowych (załącznik nr 1).
  • Kopia dyplomu ukończenia studiów i innych dokumentów potwierdzających kwalifikacje zawodowe.
  • Kopie dokumentów potwierdzających staż pracy – lub oświadczenie o jego długości (oryginały do wglądu przy zatrudnieniu).
  • Dokument potwierdzający niepełnosprawność – w przypadku kandydatów, którzy chcą skorzystać z pierwszeństwa w zatrudnieniu.
  • Mile widziane referencje z poprzednich miejsc pracy.
  •  

    VI. Termin i sposób składania dokumentów

    Dokumenty w zamkniętej kopercie z dopiskiem:

    „Rekrutacja – Sekcja Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia APK.210.13.2025” należy złożyć osobiście w sekretariacie PSSE w Zakopanem (II piętro) w godzinach 7:30–15:05 lub przesłać pocztą tradycyjną na adres:

    Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, ul. Chramcówki 19a, 34-500 Zakopane.

    Termin składania ofert: do dnia 19 grudnia 2025 r. do godz. 15:05.

    Za datę złożenia dokumentów przyjmuje się datę stempla pocztowego lub dzień złożenia
    w sekretariacie.

     

    VII. Dodatkowe informacje

  • Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu 18 20 68 697 wew. 13
    w godzinach 8:00–15:05.
  • Oferty niekompletne lub złożone po terminie pozostaną bez rozpatrzenia.
  • Zakwalifikowani kandydaci zostaną powiadomieni o terminie dalszego postępowania drogą elektroniczną na wskazany adres e-mail lub telefonicznie:
  • etap I - weryfikacja formalna nadesłanych ofert;

    etap II - rozmowa kwalifikacyjna.

  • Informacja o wynikach naboru zostanie zamieszczona w Biuletynie Informacji Publicznej oraz na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/psse-zakopane oraz tablicy informacyjnej w siedzibie PSSE Zakopane.
  • PSSE w Zakopanem zastrzega sobie prawo kontaktu jedynie z kandydatami spełniającymi wymagania formalne.
  • Zakwalifikowani kandydaci zostaną powiadomieni o dalszych etapach postępowania (weryfikacja formalna, rozmowa kwalifikacyjna).
  • Informacja o wynikach naboru zostanie opublikowana w Biuletynie Informacji Publicznej,
    na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń PSSE.
  • PSSE w Zakopanem jest pracodawcą równych szans – wszystkie aplikacje są rozpatrywane bez względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, narodowość, przekonania czy orientację.
  • Dokumenty nieodebrane w terminie 1 miesiąca od zakończenia naboru zostaną trwale zniszczone.
  • Stacja zastrzega sobie prawo nierozstrzygnięcia naboru bez podania przyczyny.
  • Wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w jednostce w miesiącu poprzedzającym ogłoszenie naboru nie przekracza 6% w rozumieniu ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych.
  • Jeżeli w dokumentach rekrutacyjnych kandydat zamieszcza dane osobowe szczególnych kategorii (np. dane o zdrowiu, zdjęcie, zainteresowania, dane o niepełnosprawności), których podania nie wymaga pracodawca, prosimy o zamieszczenie zgody na ich przetwarzanie: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie dobrowolnie podanych przeze mnie danych szczególnych kategorii w celu przeprowadzenia procesu rekrutacji”.

Materiały

załącznik​_nr​_1
APK210132025​_-​_załącznik​_nr​_1.pdf 1.34MB
Ogloszenie​_o​_wolnym​_stanowisku​_pracy
APK210132025​_-​_Ogloszenie​_o​_wolnym​_stanowisku​_pracy.pdf 1.75MB
{"register":{"columns":[]}}