W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Aktualizacja bazy izomerów trans w środkach spożywczych

18.09.2025

Aktualizacja bazy izomerów trans w środkach spożywczych

W ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025 Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy (NIZP-PZH PIB) zaktualizował elektroniczną bazę danych dotyczącą zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w środkach spożywczych  (e-Baza).

Biorąc pod uwagę, że spożywane z żywnością izomery trans kwasów tłuszczowych wykazują wyłącznie niekorzystne działanie na zdrowie człowieka tj.: podwyższają poziom cholesterolu LDL („złego”) i obniżają poziom cholesterolu HDL („dobrego”) w surowicy krwi, są uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, udarów oraz cukrzycy typu 2, wskazuje się na konieczność ograniczania ich spożycia do ilości, która dostarcza nie więcej niż 1% energii z diety.

 

E – Baza obejmuje dane dla ponad 1200 środków spożywczych z jedenastu kategorii  i  umożliwia bezpośredni dostęp do aktualnej wiedzy na temat produktów, które mogą być źródłem izomerów trans kwasów tłuszczowych w diecie.  Na podstawie zawartych w niej danych można w prosty sposób obliczyć ile izomerów trans dostarcza indywidualna dieta i porównać swoje wyniki z zaleceniami.

 

E - Baza  jest dostępna pod adresem: https://izomery.pzh.gov.pl

{"register":{"columns":[]}}