EFSA
Kampania Safe2Eat 2025: Budowanie zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa żywności w UE 7 czerwca - Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) we współpracy z partnerami z całej Europy organizuje kampanię Safe2Eat 2025. Realizowana już przez pięć lat kampania ma na celu dostarczenie konsumentom przystępnych i opartych na wiedzy naukowej informacji oraz wskazówek dotyczących bezpieczeństwa żywności, aby pomóc im w dokonywaniu świadomych wyborów dotyczących własnego odżywiania.
Co nowego w kampanii w 2025 roku?
Tegoroczną edycję kampanii #Safe2Eat mającą na celu zapewnienie konsumentom jasnych, opartych na nauce informacji na temat bezpieczeństwa żywności charakteryzować będzie:
- rozszerzenie zasięgu, zwiększanie zasięgu działań i zaangażowania w całej Europie. W tym roku kampania obejmuje 23 kraje, w porównaniu z 18 w 2024 roku, co stanowi istotny kamień milowy w realizacji jej kluczowego celu, jakim jest pomoc większej liczbie mieszkańców i mieszkanek Europy w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych.
- zwrócenie uwagi na kluczowe obawy konsumentów dotyczące bezpieczeństwa żywności, takie jak rola nauki w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności, znaczenie czytelnego oznaczania produktów oraz korzyści płynące z ograniczenia marnowania żywności.
- zwiększenie dostępności informacji na temat bezpieczeństwa żywności dzięki nowym
i łatwym do zrozumienia materiałom dostosowanym do różnych grup demograficznych
i kontekstów kulturowych.
Wśród państw uczestniczących w kampanii w 2025 roku znalazły się Albania, Austria, Belgia, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Cypr, Czechy, Estonia, Finlandia, Grecja, Węgry, Irlandia, Włochy, Łotwa, Luksemburg, Czarnogóra, Macedonia Północna, Norwegia, Polska, Rumunia, Słowacja, Hiszpania i Turcja.
Weź udział w kampanii:
W całej Unii Europejskiej oraz w poszczególnych państwach będą realizowane różnorodne działania w ramach kampanii Safe2Eat. Oficjalna strona internetowa kampanii wraz z materiałami edukacyjnymi: https://www.efsa.europa.eu/en/safe2eat
Ponadto zbliżają się obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2025 (World Food Safety Day, WFSD) – wydarzenia o wyjątkowej randze i globalnym znaczeniu. To ważny moment, by wspólnie zwrócić uwagę na rolę nauki, współpracy i odpowiedzialnych praktyk
w budowaniu bezpiecznych systemów żywnościowych na świecie.
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, obchodzony 7 czerwca, organizowany jest wspólnie przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO), które zrzeszają ekspertów i naukowców z całego świata.
Jego celem jest zwiększanie świadomości na temat zagrożeń związanych z żywnością oraz promowanie skutecznych praktyk i systemów zapewniających jej bezpieczeństwo na wszystkich etapach – od produkcji po konsumpcję.
Tegoroczne hasło: „Bezpieczeństwo żywności: Nauka w działaniu” („Food Safety: Science in Action”) jest jednocześnie motywem przewodnim tegorocznych światowych obchodów WFSD. Hasło to podkreśla fundamentalną rolę nauki w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności oraz tworzeniu skutecznych strategii oraz praktyk zapewniających jakość i bezpieczeństwo żywności.
Zachęcamy do śledzenia naszych mediów społecznościowych, gdzie informować będziemy przebieg wydarzeń.
Czerwiec to czas, by mówić o jakości i bezpieczeństwie żywności głośno i z dumą!